A Fenékpusztát és Balatonszentgyörgyöt elkerülő út megépítését is tervezik, ami mentesítheti a két települést az átmenő forgalomtól. A beruházáshoz a megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, és a 13 kilométeres egybefüggő szakasz felújításához rendelkezésre állnak a jogerős építési engedélyek is.

A Fenékpusztát elkerülő út első szakaszára is sikerült megszerezni az építési engedélyt, a második tervezési szakaszra a tervezői pályáztatást készíti elő a NIF Zrt. A főút Balatonszentgyörgyöt elkerülő szakaszának építési engedélyezési eljárása folyamatban van, már a helyszíni szemlére is sor került.

A balatonszentgyörgyi elkerülő kétszer egy sávra és óránként 90 kilométeres sebességre tervezett szakasza összesen mintegy 7,5 kilométer hosszban épülhet meg. Kialakítása során 5 kilométeren új utat építenek, a fennmaradó 2,5 kilométer pedig a 76. számú főút már meglévő része lesz, aminek burkolatát megerősítik.

A balatonszentgyörgyi elkerülőt követő szakaszon a hasonló paraméterekkel tervezett fenékpusztai elkerülő teljes hossza 9,1 kilométer lesz, itt a tervezés két szakaszra bontva történik. Az első szakaszon 2 kilométer hosszúságban a meglévő burkolatot erősítik meg, majd ehhez csatlakozva 2,1 kilométer hosszon új nyomvonalon építik ki az utat. Az ezt követő mintegy 5 kilométer hosszúságú második szakasz a 71. számú főút része, ennek burkolaterősítéséhez az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére a tervezői pályázat előkészítés alatt van.

Címkék: 76-os út, NIF, infrastruktúra, Zala, Balatonszentgyörgy, Somogy megye, gazdaság