Aratáskor már látták a gazdák, hogy kevesebb lesz a búza. Sokan a leszerződött mennyiséget sem tudták megtermelni. A somogyi tárolók üresek. A mostani árnál 30%-al olcsóbban, 26 ezer forintért adták el aratás után a gabona tonnáját a gazdák -mondja a MAGOSZ megyei elnöke.  Szabó Tamás szerint a  hiteleik miatt kényszerültek a gyors értékesítésre.

A somogyi kereskedőknek minimális készletük van raktáron. A legtöbb gabona már nincs az országban. A mindenkori rekordár közelébe kúszott most a búza. Az orosz gabonaválság miatt Észak-Afrika, Olaszország, Bosznia és Szlovénia vásárolta fel a magyar búzát. Az unióban szabad piac van.

Hanyecz Imre, az , MG-Produkt Kft.  ügyvezető igazgatója azt mondja: információik szerint Somogy, Tolna, Zala megyében nem található jelentős búzakészlet. A magyar malmok nem tudnak búzát vásárolni.

Emiatt a liszt ára már most duplájára emelkedett. 30 százalékkal már biztosan többe, 250 forintba kerül egy kiló kenyér februártól. Ez csak tovább drágulhat. A malmoknak jó, ha kéthavi búzakészletük van. Ez nem tart ki aratásig. Importra lesz szükség.
Ojtó Lajos, a Slendy Kft ügyvezető igazgatója úgy véli: nagyobb probléma lesz ha külföldről kell visszahozni a búzát. És mennél messzebbről hozzuk a búzát, az annál drágább lesz. A kenyér ára ezért a következő hónapokban az egekbe szökhet.

Címkék: pékek, kenyér, drágulás, búza, gazdaság, kék hírek