A hatósági ellenőrzés során kiderült, hogy a 12 ólomöntvény figurát és olvasztókanalat tartalmazó készlet 87 százalék ólmot és 13 százalék antimont tartalmaz. A Németországból behozott termékből 1.314-et értékesítettek, további 1.368 viszont még a polcokon lehet. A nem értékesített termékek forgalmazását megtiltó és a kiszállított termékek visszagyűjtését elrendelő határozat kiadása folyamatban van.

A Lidl ellen a kémiai biztonság szabályainak súlyos megsértése és a lakosság egészségének veszélyeztetése miatt kémiai terhelési bírságot szabnak ki. A megyei tiszti főorvos felhívja a figyelmet arra, hogy a termékek darabkáinak lenyelése, gőzeinek belégzése az egészségre káros hatással lehet, valamennyi életkorban. A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve azt kérte, hogy semmilyen célra ne használják fel a terméket, akik vásároltak belőle vigyék vissza a vásárlás helyére, kommunális hulladékgyűjtőbe ne dobják.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége úgy tudja, a megyében lévő ólomjátékok már az összes somogyi Lidl áruház polcairól lekerültek. Ezeket az elkövetkezendő napokban a népegészségügyi szakigazgatási szerv regionális kistérségeinek munkatársai is ellenőrzik tájékoztatta szerkesztőségünket a Somogy Megyei Kormányhivatal.

Címkék: Lidl, ellenőrzés, bírság, gazdaság