Nemcsak az erdők megóvásából, az erdőgazdálkodás feladataiból, hanem a szociális feladatokból is kiveszik a részüket az erdőgazdaságok. Állami segítséggel közmunkásokat alkalmaznak, akiknek minden feltételt biztosítanak ahhoz, hogy , hogy jó munkát végezhessenek, esélyeik a munkaerőpiacon erősödjenek.

A Sefag az állami erdészeti társaságok számára kiírt közfoglalkoztatási program keretében 110 főnek tud munkát biztosítani. A program január 17-én indult és év végéig tart. A részvevők közül tizenegyen nemcsak munkát kapnak, hanem képzésben is részt vehetnek: a Nagybajomi erdészet munkásai erdőművelői képzésben részesülnek, ennek költségét a munkaügyi központ biztosítja, uniós forrásból.

A dolgozók havi 78 ezer forintos havi jövedelemre tehetnek szert. A program teljes költségvetése több mint 166 millió forint, ebből 151 millió az állami támogatás, 15 millió a saját forrás. A rendelkezésre álló keretből a Kaposvár környéki erdőkben - havonta változó létszám mellett - 17-41 fő, Nagyatád és Lábod környékén 14, a balatoni térségben Igalig 8-24, a barcsi térségben 12-14, Csurgó környékén 13, Nagybajom környékén 11, Marcali vonzáskörzetében 7-20 közmunkás jut munkához és rendszeres jövedelemhez. Talajelőkészítést, erdősítést, erdőápolást, közjóléti és útfelújítási, illetve karbantartási munkákat végeznek, felszámolják az illegális hulladéklerakókat.

 

Országosan 21 állami erdészeti társaság vesz részt az új programban, összesen 2.759 főt fognak alkalmazni, 414 millió forint saját erőt adnak bele a közmunkaprogramba, és ehhez összesen 3,77 milliárd forintot ad a központi költségvetés.

Címkék: közmunka, Sefag, erdő, munka, gazdaság