Februártól a marcali lakosoknak külön kell fizetniük a szemétszállításért. Eddig a kommunális adó részeként szedték be a szemétszállítás díját a városban. A lakók nem örülnek a hírnek, azt mondják: rendben van, hogy mindenhol megszorításra van szükség, de félnek, hogy ha a két összeg sokkal több lesz, mint az eddigi, sokan nem tudják majd kifizetni.

A kommunális adón csökkentettek, de többet kell fizetni összességben - mondta a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Dr. Dénes Zsolt szerint eddig ugyanis a szemétdíjnak csak egy részét állták a lakosok. Tavaly 40 millió forint folyt be szemétdíjra a kommunális adóból, az önkormányzatnak viszont 73 milliót kellett fizetnie a szolgáltaltónak. Így a spórolás volt az egyik ok. A másik, hogy a különböző államigazgatási szervek kifogásolták már ezt az átalányfizetéses rendszert, a díjfizetéssel arányosnak kell lennie.

Így mostantól a kukák űrmérete alapján fizetnek a marcaliak. A város 80%-a családi házas övezet. Itt 120 literes edényt használnak, ennek mintegy 1200 Ft lesz a havidíja - tudtuk meg a polgármestertől. A társasházaknál még egyeztetnek az arányos fizetésről. A pontos összegekről a szolgáltatótól értesülnek majd a lakók.

 

Címkék: szemétdíj, spórolás, vita, Marcali, gazdaság