Pénteken például karalábéleves volt a szociális konyhán, rakott burgonya, majorannás tokány és rizs. Sokan álltak sorba érte.

Barta István például egy éve mindennap megy az ebédért. Fejenként nekik csupán 60 forintot kell fizetniük. Azt mondja: régóta munkanélküli és enélkül a lehetőség nélkül nagy bajban lennének.

A szociális étkezést egyre több fiatal veszi igénybe. Turner Jánosné, a Szociális Gondozási Központ intézményvezetője elmondta: a családban az egy főre jutó jövedelem számít, nagyon sok a rendszeres szociális segélyes és az olyan családok, ahol a jövedelem éppen csak a családi pótlékból áll.

Az ebéd legfeljebb 330 forintba kerül. És még így is négymillió forinttal tartoznak a rászorulók.

Kaposvár senkit nem hagy éhezni - mondja a szociális iroda vezetője. Budai Józsefné hozzátette: a szociális étkeztetést igénybe vevők köréből 2010-ben 231 fő étkezési térítési díját csökkentették méltányosságból annak érdekében, hogy egyetlen szociálisan rászoruló se éhezzen csak azért, mert ezt a teljes összegű térítési díjat nem tudja megfizetni.

Kaposváron átlagosan 1200-an részesülnek a szociális étkeztetésből. A megye többi nagyvárosában is működik ilyen rendszer. Nagyatádon minden évben 10 százalékkal többen veszik igénybe. Most 310-en kapnak ebédet. Marcaliban a rászorulók 70 százaléka egyedülálló idős vagy beteg ember. Siófokon pedig 30 hajléktalan kap rendszeresen meleg ételt.

Címkék: ebéd, rászorulók, konyha, hajléktalan, gazdaság