szelektív

A kertes családi házas övezetben közvetlenül az ingatlanok elöl szállítjuk el, a műanyag, a papír és a zöldhulladékot éves ütemterv alapján. A szállítási napokat a szelektív hulladékgyűjtési tájékoztató kiadvány tartalmazza, amelyet a lakosság részére minden évben eljuttatunk. Ez a naptár a gyűjtéssel, szállítással kapcsolatos legfontosabb információkat nyújtja a lakosság számára.

A társasházas-tömblakásos övezetekben 3 frakciós szelektív hulladékgyűjtő szigetek kerültek ki helyezésre, amiben papír, műanyag és üveg hulladékot gyűjthet a lakosság.

1999-től hulladékudvar is működik Kaposváron, ahol a papír, műanyag, üveg és háztartási veszélyes hulladékok átvételét, valamint átmeneti tárolását biztosítjuk. Itt végezzük az újrahasznosítható hulladékok válogatását és bálázását, továbbá innét történik az elszállítás hasznosításra.

Minden szelektíven gyűjtött hulladék, hasznosításra kerül.

A bálázott papír, műanyag és üveghulladékot értékesítjük, majd ezt követően feldolgozókhoz kerülnek. Ezt követően másodnyersanyagként hasznosulnak papírgyárban, műanyag feldolgozóknál és üveggyárban. A szolgáltatónak tehát nem éri meg összekeverni, hisz a válogatott hulladékért pénzt kap.

A zöld hulladékokat (faágak, nyesedékek, fű, falomb, stb.) a kaposvári komposztáló telepen kezeljük.

Gyűjtőszigetek

Kaposvár 35 pontján található szelektív hulladékgyűjtő sziget. A 3 frakciós edénycsoportban 1,2 m3-s a papír, 1,2 m3-s az üveg és 2 m3-s űrtartalmú a műanyag és italos karton gyűjtő tartály. A tartályokat emelődarus, tömörítős és osztottfalu konténeres célgéppel, heti 1 alkalommal üríti a KVG Zrt. A gyűjtőjárművek felépítménye olyan kialakítású, hogy egyszerre mindhárom fajta hulladékot képes tárolni és elszállítani.

Ingatlanonkénti gyűjtés

A kertes családi házas övezetekben rendkívül népszerű a zöldhulladékok gyűjtése. A rendszer előnye, hogy a szerves anyagokat nem kell a hulladéktároló edénybe tenni, így az nem foglalja a helyet, ugyanakkor a külön gyűjtött és kezelt zöldhulladékot hasznosítani lehet. Az idei évtől növelni fogjuk a szelektív szigetek számát és kiterjeszteni a kertes családi házas övezetekben is, így 54 db gyűjtősziget lesz a városban.

A szelektív hulladékgyűjtés ma már nem csak a lakosság körében népszerű. A Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. intézményeknél, vállalkozásoknál is bevezette ezt a gyűjtési formát. A város általános iskolái rendszeresen szerveznek papírgyűjtési akciót, műanyag PET palack gyűjtést és a szárazelemek elkülönített gyűjtése is folyamatosan zajlik. Ma már olyan cégek mint a Kaposvári Cukorgyár, a Kaposvár Plaza, Videoton, KVGY és számos, élelmiszerbolt, a Kórház és kisebb vállalkozások is szelektíven gyűjtik a hasznosítható anyagokat.

Mennyiségek (KVG Zrt.):

2007-ben mintegy 912 tonna papír, 94 tonna műanyag, 81 tonna üveg és 2881 tonna szerves hulladék került szelektív gyűjtésre, 2008-ban mintegy 944 tonna papír, 101 tonna műanyag, 92 tonna üveg és 3188 tonna szerves hulladék került szelektív gyűjtésre, 2009-ben mintegy 965 tonna papír, 110 tonna műanyag, 95 tonna üveg és 3227 tonna szerves hulladék került szelektív gyűjtésre.

Címkék: szelektív hulladékgyűjtés, papír, KVG, műanyag, fém, Kaposvár, gazdaság