Az évi 11 millió palack bort és pezsgőt forgalmazó Varga Pincészet  számításai szerint – literenként 200 forinttal kalkulálva –, 32–38 milliárd forint veszteség érte az ágazatot. Ilyen mértékű terméskiesésre egyetlen magyar borász sem emlékszik.  

2010-ben az utolsó negyedévben már csökkent az akciók száma, kisebb lett az árengedmények mértéke, és több pincészet 15-20 százalékos áremelést jelentett be. A szokatlanul nagy áremelkedést csak részben indokolja a szőlőárak tavalyi jelentős áremelkedése, és az, hogy a pincészetek többsége három éve nem emelte az árait. Az igazi ok az elemzés szerint az, hogy a pincészetek az év második felében várhatóan több fajtából nem tudják majd kielégíteni az igényeket.

A hiány nem fogja érinteni az 1000 forint feletti és a 300 forint alatti árszegmens, ugyanis a drága borokból a válság nagy készleteket halmozott fel a termelőknél, az olcsó borok többsége pedig olcsó importból is előállítható.

A borászok egy része túlzónak tartja a borkiesés mértékére vonatkozó megállapítást. Trunkó Ferenc balatoni borász a KaposPontnak elmondta: 30 százalékkal kevesebb bort tudtak idén előállítani. Főként a fehér fajtákat, azon belül is a chardonnay szenvedte meg a legjobban a szélsőséges időjárás okozta változásokat.

- Virágzáskor szél és jégkár is volt a megyében, ráadásul a rengeteg eső miatt többször kellett permetezni - tette hozzá. A somogyi borász a hétvégi enyhe, tavaszias idő miatt már nekiállt a metszésnek és mint mondja jól látszik a jég is micsoda károkat okozott.

Országh Zoltán birtokán egyharmados szőlőterméskieséssel számolnt.  A balatonboglári családi pincészet tulajdonosa hozzátette: az időjárás náluk nem csak a fehér, hanem a vörös fajtákat is megviselte.

A balatoni borrégióban átlagosan 20–40 százalék közötti terméskiesés tapasztalható.

Címkék: Trunkó Ferenc, Országh Zoltán, kiesés, hiány, bor, gazdaság