gomba1

Ottjártunkkor a gombák királyát szimatolta a föld alól Mokka, a két éves labrador. A kutyák alapvetően sokkal alkalmasabbak a gomba keresésére, gyorsabbak, könnyebben szállíthatók és nem eszik meg a gombát, ezért használják őket, nem pedig disznókat.

Ulrich József Hőgyészi, Közép Európa legnagyobb, 10 hektáros ültetvényén már terem a szarvasgomba. A Szarvasgomba Termesztők Országos Egyesületének dombóvári ülésén kiderült: sokan látnak a gombák királyában fantáziát. A vásárlóknak azonban még kuriózum. Ulrich József a Szarvasgomba Termesztők Országos Egyesülete elnöke elmondta: 20-50-60 ezer forint/kilogramm áron mozog ez a gomba ár.

Somogy tölgyesei is valóságos kincses bányák. Pintér Ottó, a Sefag Zrt. Zselici Erdészetének igazgatója is részt vett a bemutatkozó ülésen. Pintér Ottó elmondta: érdekli a gomba telepítése és úgy tudja a spórás növény jó hatással van a tölgyesekre is.

A ritka nagyobb példányokra külföldön licitálnak. Tavaly egy kilónál alig nehezebb gombára 66 millió forintnak megfelelő dollárért sújtott le az árverező kalapács. A résztvevők 4 ételt kóstolhattak meg.

gomba

Egy hétvégi ebédhez 5 dekagrammra van szükség. A gombák királyát egyébként a hagyományok szerint szerelmi vágykeltőnként is számon tartják.

Címkék: erdők, szarvasgomba, licit, gazdaság