A gyerekek egy részének beszédproblémája van. Áron például 3 éve jár ide. Édesanyja azt mondja, nagyon sokat fejlődött.

- Főleg az elején nagyon nehéz volt, hiszen nem értettük a gyereket, a saját nővére volt még velem szerencsére a tolmács, ő érette meg belőle a legtöbbett, ő viszont elég értelmes volt ahhoz, hogy nem értette, hogy miért nem értjük az ő beszédét - mondta Gombás Lilla.

Csaknem 200-an jöttek el a kaposvári tanácskozásra az ország minden részéről. Láthattak különleges fejlesztési módszereket, például a  "Beszédmestert", amit a Durácky központ és a Szegedi Egyetem együtt fejlesztett ki. És találkozhattak szakemberekkel. Az ombudsman szerint erre nagy szükség van.

- Ha nincs támogató közösség, szakemberek, civil szervezetek, akár egyházak, akkor az én tapasztalatom az, hogy nagyon gyakran ilyen családi tragédiába torkollik az életük - mondta Dr. Aáry-Tamás lajos az oktatási jogok biztosa.

Az ombudsman szerint a különböző segítő szakmáknak össze kellene fogni, hogy igazán hatékonyak legyenek. Egyre több segítség kellene.

- Én azt gondolom, hogyha a sajátos nevelési igényt bővebben értelemezzük és a magatartászavaros gyerekekről is beszélünk, vagy a pszichés fejlődés zavara miatt SNI-s gyerekekről, akkor azt gondolom, hogy igen ez egy elég széles populációt érint - mondta Gyurina éva a Duráczky Módszertani Intézet főigazgatója.

Somogyban az elmúlt 10 évben több mint harmadával nőtt a sajátos nevelési igényű gyermekek száma. A 2009-2010-es tanévben már 3850-en voltak.

Hogy a társadalomba be tudjanak illeszkedni, és megfelelő segítséget kapjanak, abban nemcsak a szakemberek, hanem a média is segíthet.

- Ha napi szappanoperákban lenne egy olyan szereplő, akinek van egy kis készülék a fülében például, vagy lenne kerekesszékes, tehát hogy az egész integráció látványban ott lenne - mondta Szily Nóra pszichológus, újságíró.

A beszélgetésen az is elhangzott, az ilyen családok nehezen tudják a problémáikat közvetíteni a médián keresztül, mert ott csak a tragédiára és a csodára kíváncsiak.

Címkék: Szily Nóra, Aáry-Tamás Lajos, Gombás Lilla, Duráczky módszertani Központ, gazdaság