Az emberek 73 százaléka úgy gondolja, hogy 2010-ben rosszul alakult az anyagi helyzete - többek között ez derül ki a Szonda Ipsos-közvélemény-kutatásból, amelyet december első felében készítettek ezer ember személyes megkérdezésével. 23 százaléknyian viszont azt mondták, hogy jól alakultak pénzügyeik. Hogy ki milyen évet zárt anyagilag, jelentősen függ az életkorától és a munkaerő-piaci helyzetétől. Minél idősebb a válaszadó, annál rosszabbnak értékeli az évet. A húszas éveikben járók között még 31 százalék azok aránya, akik pozitívan értékelték az anyagi helyzetüket, a hatvanas korosztályban (és általában a nyugdíjasok között) már csak 17 százalék. Az iskolázottság, illetve a munkaerő-piaci pozíciók még az életkornál is nagyobb mértékben befolyásolják a pénzügyekkel kapcsolatos érzéseket. A diplomások, a vezető beosztásban dolgozók negyven százaléka érezte úgy, hogy jó az anyagi helyzete, míg az alacsony iskolázottságúak alig tíz százaléka.

A munkahelyi viszonyokról a megkérdezettek fele nyilatkozott kedvezően. Minél képzettebb egy munkavállaló, annál jobban érezte magát 2010-ben a munkahelyén. Míg a szakképzetlenek több mint kétharmada úgy érezte, hogy az idei kifejezetten rossz év volt, a szakmunkás végzettségűek köré­ben ez az arány csak 53 százalék, az érettségizettek között pedig 38 százalék. A legjobban a diplomások érezték magukat: körükben csak 22 százalék panaszkodott rossz munkahelyi élményekről.

Ami az egészségi állapotot illeti, a válaszadók 37 százaléka, tehát nagyjából hárommillió állampolgár számolt be betegségről, rossz egészségi állapotról. A határ az 50. életévnél van, az ennél fiatalabbak túlnyomó többsége életerősnek, egészségesnek érezte magát. A húszas éveikben járók köré­ben természetes, hogy 83 százalék egészségesnek érzi magát, de még a negyvenes korcsoportban is 70 százalék számolt be erről. Az ötvenes korosztályban már csak 49 százalék érezte ilyen szempontból jól magát. A hatvanévesnél idősebbek többsége (64 százalékuk) viszont betegségekkel tarkított évként gondol vissza 2010-re. Az iskolázottság emelkedésével valamelyest nő a magukat egészségesnek érzők aránya.

kutatás

A kutatás elemzése során kiderült, hogy a magánélet értékelésére leginkább a pénzügyi helyzet alakulása van hatással. A magyarok több mint fele, 54 százaléka úgy véli, hogy ebben az évben a magánéletét inkább negatívumok jellemezték. Boldognak leginkább a húszas éveikben járók és a diplomások érezték magukat, magánéleti problémákról pedig leginkább az idősek és az alacsony ­iskolázottságúak számoltak be. A házastársi vagy élettársi kapcsolat önmagában még nem jelent boldogságot, de a gyerek már többnyire igen.

A lazább kapcsolat, az együttjárás a többség (63 százalék) számára kellemes közérzetet biztosít, 35 százalék viszont úgy érzi, hogy magánélete így nem teljes. A kettesben élő házaspárok, élettársak többsége (60 százalékuk) inkább negatívan értékelte magánélete idei ­eseményeit. A gyerekes párok viszont inkább örömtelinek tartották az évet, 53 százalékuk pozitív magánéleti eseményekről számolt be. Igaz, hogy a magánéletről panaszkodó gyermekes párok aránya sem kicsi, ők 43 százalékot tesznek ki.

Az ország helyzetét hagyományosan kritikusan értékelik az emberek. Idén sincs másképp: a válaszadók 73 százaléka szerint rossz éve volt Magyarországnak. A különbségeket a politikai hovatartozás befolyásolja, ugyanakkor a társadalmi státusznak nincsen hatása a véleményekre. Az MSZP híveinek 97 százaléka szerint rossz év volt 2010. A Fidesz támogatói megosztottak, de közöttük is többen vannak (56 százalék), akik a 2010-es évet rossznak érezték. A más pártokra szavazók is inkább rossz emlékeket őriznek az évről, ahogy azok is, akik egyetlen párt híveinek sem vallják magukat: 70-80 százalékuk szerint kudarcokkal teli év volt.

Forrás: nepszabadsag.hu

Címkék: 2011, közvélemény kutatás, kudarc, új év, gazdaság