A Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetségének elnöke, Fodor György honlapjuk közleményében így ír: "A halászatról és a horgászatról szóló törvény a halászati jog állam általi haszonbérbe adását úgy szabályozza, hogy a haszonbérbe adásra vonatkozó pályázatot a fennálló haszonbérleti szerződés lejárta előtt legalább hat hónappal kell kiírni... A követelések áthárítására a korábbi haszonbérleti szerződésben nem került sor, így annak érvényesítésére a törvény szövege irányadó, mely a következőket írja elő: a halászati jog haszonbérletére kötött szerződés megszűnésekor, eltérő megállapodás hiányában, a haszonbérlő követelheti az általa létesített, el nem vihető halászati berendezéseknek, létesítményeknek – ideértve a telepítési költségek meg nem térült részét is – valamint az okszerű gazdálkodás mértékéig a hasznos beruházásoknak a szerződés megszűnéskori tényleges értékét. Miután az általunk megjelölt követelés vonatkozásában megegyezés nem jött létre, követelésünket kénytelenek voltunk a Somogy Megyei Bíróság előtt keresettel érvényesíteni."

Hartner Rudolf, a Városgondnokság vezetője a Kapospont kérdésére úgy reagált: "Akkor kellett volna hat hónappal előbb kiírni a haszonbérleti páylázatot, ha a tulajdonos az állam, de jelen esetben az önkormányzat. A követelésekkel kapcsolatban a Városgondnokság vezetőjének elmondása szerint a befektetett érték már megtérült.

Dr. Kéki Zoltán Kaposvár címzetes főjegyzője a KaposPont kérdésére elmondta: 2010. december 31-én a haszonbérleti szerződése lejár a Horgász Egyesületek Megyei Szövetségének. Ők nem pályáztak, így egy jogszerű pályázattal 2011. január 1-től új haszonbérlő, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület nyerte el a bérleti jogot. Neki van joga a haltelepítéshez és az engedélyek kiadásához. Ha bárki más árulja a jegyeket, ezt engedély nélkül és jogszerűtlenül teszi. Amennyiben ez megtörténik, a város a rendőrséghez fordul.

A korábbi haszonbérleti szerződésben nem volt szó elszámolási kötelezettségről, így semmilyen követelése nem lehet a volt haszonbérlőnek. Dr. Kéki Zoltán hozzátette: ha a korábbi bérlő bírósághoz fordul, állnak a per elé.

Több horgász telefonált szerkesztőségünkbe, hogy elbizonytalanodtak a helyzeten és nem tudják, mit csináljanak, mivel a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetségének honlapján már felhívták a figyelmet: december 20-tól megkezdik a desedai éves horgászengedélyek értékesítését.

- Még azokat a horgászokat is elbizonytalanítják, akik tisztában voltak azzal, hogy megtörtént a pályázat kiírása és hogy ennek a pályázatnak a nyertese a Kaposvári Sporthorgász Egyesület és ebből logikusan következzen, hogy ők jogosultak arra, hogy a következő évi területi engedélyeket árusítsák - mondta el Vass Endre, halászati szakmérnök.

Úgy tudjuk: az új jegyeket január 3-tól árusítja a Kaposvári Sporthorgász Egyesület.

Címkék: Kéki Zoltán, balhé, horgász, Deseda, Somogy, Kaposvár, gazdaság