cukorgyar

A világon egyedülálló módon tudnak Kaposváron cukorrépaszeletből gázt előállítani. Naponta 160 ezer köbméter termelnek. A két nagy fermentornak azóta egy kistestvére is lett. Itt még további 4-5 ezer köbméter biogázt tudnak előállítani. Ez a technológia rendkívül környezetbarát. A répaszeletet idehozzák a teherautók, és innen kerülnek tovább a biogázüzembe. Három-négy napos tárolás utána a közös szennyvíztelepi tisztítóba kerül az anyag. Az utórohasztónak jelenleg a próbaüzeme zajlik.

- Az a tervünk, hogy az innen kimenő iszapot visszajuttassuk a termőföldre, és ezáltal egy teljesen zárt kört tudjunk létrehozni a cukorgyártásban - mondta el Nagyné Szendefy Judit a Biogáz Fejlesztő Kft. ügyvezetője.

A cukorgyár 180 millió forint támogatásra pályázott, aminek a felét az unió támogatta. Ez a legtöbb, amit erre adhattak. Az igazgató azt mondja: a verseny egyre élesebb, és a piacon ma már csak fejlesztésekkel lehet helytállni.

Aki ma megáll, az lemarad és egyáltalán, hogy ez a gyár megmaradt, azt is igazából a fejlesztéseknek köszönheti, a biogáznak és sok egyéb cukortechnológiai fejlesztésnek - tette hozzá Hájos László, termelési vezérigazgató-helyettes, Magyar Cukor Zrt. A cukorgyár ezért már több másik nagyberuházás előkészítésén dolgozik.

Címkék: utórohasztó, Magyar Cukor Zrt., cukorgyár, gazdaság