Spirit 170807 hirdetés
2017.08.17 - Csütörtök
Jácint

Gázosítanak a kaposvári cukorgyárban 2010. December 27. - Hétfő 16:10 | Címkék: Magyar Cukor Zrt., Cukorgyár, utórohasztó, Gazdaság

Újabb mérföldkőhöz érkezett a kaposvári cukorgyár. A világon egyedülálló biogázüzemhez még a másik kettő mellé egy fermentort, azaz egy úgynevezett utórohasztót építettek. A szenzációs találmány ugyanis annyira bevált, hogy folyamatosan bővíteni kell. A beruházást az uniós is támogatta.

cukorgyar

A világon egyedülálló módon tudnak Kaposváron cukorrépaszeletből gázt előállítani. Naponta 160 ezer köbméter termelnek. A két nagy fermentornak azóta egy kistestvére is lett. Itt még további 4-5 ezer köbméter biogázt tudnak előállítani. Ez a technológia rendkívül környezetbarát. A répaszeletet idehozzák a teherautók, és innen kerülnek tovább a biogázüzembe. Három-négy napos tárolás utána a közös szennyvíztelepi tisztítóba kerül az anyag. Az utórohasztónak jelenleg a próbaüzeme zajlik.

- Az a tervünk, hogy az innen kimenő iszapot visszajuttassuk a termőföldre, és ezáltal egy teljesen zárt kört tudjunk létrehozni a cukorgyártásban - mondta el Nagyné Szendefy Judit a Biogáz Fejlesztő Kft. ügyvezetője.

A cukorgyár 180 millió forint támogatásra pályázott, aminek a felét az unió támogatta. Ez a legtöbb, amit erre adhattak. Az igazgató azt mondja: a verseny egyre élesebb, és a piacon ma már csak fejlesztésekkel lehet helytállni.

Aki ma megáll, az lemarad és egyáltalán, hogy ez a gyár megmaradt, azt is igazából a fejlesztéseknek köszönheti, a biogáznak és sok egyéb cukortechnológiai fejlesztésnek - tette hozzá Hájos László, termelési vezérigazgató-helyettes, Magyar Cukor Zrt. A cukorgyár ezért már több másik nagyberuházás előkészítésén dolgozik.

Vissza az előző oldalra

Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
A böngészés folytatásával jóváhagyja a sütik használatát. Bővebb információ

Bezárás