magányos kari

Lélekben már a karácsonyra készülnek a Petőfi utcai idősek klubjában. December 24-én is 15-en lesznek itt. Erzsike néni is lejön majd napközben. Mindennap itt van, és legtöbbször a többeiekkel kártyázik. Egyedül tölti napjait, de most jön az unokája hozzá.

- Családom van, csak külön él a lányom, unokáim, van 5 szép unokám, egyet fölneveltem 26 évig, az el-el jön hozzám, most a karácsonyt együtt töltjük - mesélte Pruneán Józsefné.

János bácsi is magányos, de szentestére meghívták vendégségbe.A klub mindennap nyitva van, még ünnepnapokon is délután kettőig, mert a legtöbb idős ember egyedül él. A városban csaknem 180-an tagjai ilyen kluboknak, de sokkal több egyedülálló ember van, aki az ünnepekre egyedül marad. Nemcsak idősek.

- A leggyakrabban ilyenkor üt ki az embereken az ún. vasárnapi neurózis, amikor nincsen struktúrálva, nincsen szerkesztve az ideje, tehát a mindennapok tennivalói nem szervezik az időt, a gondolatokat, és bizony-bizony ilyenkor feléledhetnek régi feldolgozatlan veszteségek, kapcsolati problémák - mondta Lengyel Adél Eszter klinikai szakpszichológus.

A szakember szerint azonban ezt javukra is fordíthatják, hiszen ilyenkor van idejük arra, hogy végiggondolják dolgaikat. A pszichológus azt tanácsolja, ha nem tudják feldolgozni: kérjenek segítséget, hiszen az nem a gyengeség, hanem a bátorság jele.

Címkék: Lengyel Adél Eszter, pszichológus, nyugdíjasok, idősek, gazdaság, Kaposvár