2017.10.17 - Kedd
Hedvig
6ºC / 24ºC
Napos

Melasszal kísérletezik a kaposvári cukorgyár 2010. December 20. - Hétfő 18:50 | Címkék: KAPOSVÁR, Sipos János, Gazdaság, Cukorgyár, melasz

A világon egyedülálló technológiát kísérletezett ki a kaposvári cukorgyár. Az egyik melléktermékből állati takarmányt állítanak elő. A cél az, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas táplálékot készítsenek. Az üzem egyelőre csak hétfőn indult be teljes kapacitással.

Csak egy jó ötlet kell és valaki, aki megvalósítsa. Így fordulhatott elő, hogy a kaposvári cukorgyár ismét világszenzációt készítsen. Egyik beszállítójuk, egy komáromi répatermelő fejéből pattant ki az ötlet: mi lenne, ha hasznosítanák a cukorgyártás egyik melléktermékét, a melaszt. A kaposvári üzemnek tetszett az ötlet. Több mint fél év előkészületi munka után végre beindulhatott a gyártás. A folyékony melaszhoz búzakorpát kevernek.

- Épp a hétfőn kezdtük meg, hogy 24 órán keresztül üzemeltetjük ezt a kis üzemet, kísérleti fázisban, most próbáljuk felfuttatni, a cél, hogy évi 2-3 ezer tonna melaszos korpát tudjunk előállítani - mondta Sipois János műszaki osztályvezető.

A szárazgranulátum kiváló állati takarmány. A tenyésztők hozzákeverhetik a táplálékhoz, így értékesebb élelmet adhatnak az állatoknak. A végső cél az, hogy az úgynevezett meladry-nak felépítsenek egy nagyüzemet, és emberi fogyasztásra is alkalmas táplálékot állítsanak elő.

Vissza az előző oldalra

Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
A böngészés folytatásával jóváhagyja a sütik használatát. Bővebb információ

Bezárás