hus

December eleje óta folyamatosan ellenőrzik a karácsonyi termékeket. Találtak olyan kolbászt is, amelyiknek egy hónapja lejárt a szavatossága. A legkirívóbb eset egyébként a múlt hónapban történt. Akkor 6 tonna húsárut vont ki a forgalomból és semmisíttetett meg egy siófoki akción a megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság. 2 hét alatt összesen 1 millió forint bírságot szabtak ki Somogyban.

Kiemelten figyelik az ellenőrök a húsárút és a húskészítményeket a kaposvári piacon is.De figyelik a húsárú útját is.

Korpics Tibor a Kapos Friss Hús Kft. üzletvezetője szerint fontos a kereskedőknek is az ellenőrzés.

- Néha jó az ha az embert ellenőrzik és akkor ő maga is tudja, hogy minden rendben van - tette hozzá az üzletvezető.

A tapasztalatok szerint a vásárlók többsége a minőségi termékeket keresi a húsáruk között is. Édességeket, a szaloncukrokat és a beigliket is vizsgáltak a szakemberek. Az akciójuk a hónap végéig tart. Eddig Kaposváron és környékén 32 ellenőrzésen 5 alkalommal találkoztak szabálytalansággal.

Dr. Bogdán Tibor kaposvári kerületi főállatorvos elmondta: a minőségmegőrzési lejárta után is forgalomban voltak a termékek, amiket eladásra kínáltak fel és jelölési hibák voltak a különböző termékeken.

A területi hatóság 350 ezer forintnyi bírságot szabott ki eddig. Somogyban 22 esetben találtak szabálytalanságot. Kétszer a tevékenységet is korlátozták. Összesen 1 millió forintra büntették a kereskedőket, forgalmazókat előállítókat.

 

 

Címkék: szabálytalanság, termék, piac, ellenőrzés, gazdaság