A veszélyes DON-toxint a fuzáriumgombák termelik, amelyek szaporodásának az idei csapadékos időjárás kifejezetten kedvezett.

Kivonja a kereskedelmi forgalomból a Germely Élelmiszeripari Zrt. azt a liszttételét, amelyben az MgSzH a közelmúltban a megengedettnél több DON-toxint talált – közölte az agromonitor.hu-val Káhn Norbert. A vizsgált termék kilogrammonként 903 mikrogramm DON-toxint tartalmazott a maximális 750 mikrogramm helyett. Káhn Norbert szerint ugyanakkor a hazai szabályozást ma tulajdonképpen „ex lex” állapot jellemzi, mert az uniós és a magyar előírások eltérnek egymástól. Az EU-s rendelkezések 750 mikrogrammos határértéket követelnek meg, míg a Magyar Élelmiszerkönyv 1000 mikrogrammos limitet állapít meg.

A Don-toxinok az emberre is veszélyesek lehetnek, de a termékekre megállapított határértékek egyes szakértői vélemények szerint százszorosan túlbiztosítottak, így az azokat megközelítő vagy elérő toxintartalmak sem lehetnek károsak az emberi szervezetre. A fuzáriumfertőzés egyébként az idén az átlagosnál nagyobb gondot okozott a gabonaágazatban, mivel a gombák szaporodásának a csapadékos időjárás kifejezetten kedvezett.

Tóth Szabolcs a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője a KaposPontnak elmondta: egyelőre nem kaptak tájékoztatást, hogy Somogyba jutott e a magas Don-toxin tartalmú lisztből.

Címkék: Gyermely, Don-toxinok, von vissza, kis szines, gazdaság