Nem emelkedik a gáz ára jövő januártól az 1200 köbméternyi éves fogyasztás alatt – jelentette be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás elmondta: 1200 és 1500 köbméter közötti éves fogyasztás esetén 0,7 százalékos lesz a drágulás, ebbe a csoportba tartozik a lakossági fogyasztók kétharmada. A sávos gáztarifa rendszer szerint a legmagasabb sávokban nem lesz magasabb az emelés mértéke 9,3 százaléknál. 2011 közepéig érvényben marad a gázártámogatás.

Fellegi Tamás bejelentése szerint 2011-től a lakossági földgázszolgáltatás esetében is bevezetésre kerül a több blokkos tarifa. Ennek értelmében évi 1200 köbméteres fogyasztásig nem történik emelés (életben marad a moratórium), majd ezt követően sávos rendszerben emelkednek a tarifák, de a gyerekek után járnak majd kedvezmények. Ezt azt jelenti, hogy a lakossági fogyasztók 57 százalékánál nem lesz emelés.

A legmagasabb fogyasztási sávokban sem lesz nagyobb az emelés 7,8, illetve 9,3 százaléknál. Gyerekenként 150-200 köbméter kedvezményt kaphatnak majd a három vagy több gyermekkel rendelkező családok.

A nagycsaládosok, az átlagfogyasztók, a szegények és a nyugdíjasok 0, vagy kevesebb mint 1 százalékos emelésre számíthatnak. A legnagyobb drágulás az évi 3500 köbméter feletti fogyasztóknál lesz, ahol az emelés 9,3 százalékos lesz.

Címkék: Gazprom, áremelés, gáz, gazdaság