Mintegy 20 ezer gazdálkodó kap adategyeztetésre felszólítást az MVH-tól, ők azok, akik ebben az évben vélhetően hibás területalapú támogatás-igénylést nyújtott be. (Jegyezzük meg, hogy tavaly ez a szám 33 ezer volt, tehát látványos a javulás!) Amíg az adatok nem tisztázódnak, addig a hivatal sem tudja kifizetni a teljes támogatást. Általában túligénylésről, egybeművelt területekről van szó, azaz egy adott blokkon belül nagyobb területre érkezett támogatási igény, mint a blokk támogatható területe. Egy-egy blokkban több gazdálkodó is érintett lehet, amely még inkább bonyolítja az ügy rendezését.

A gazdálkodónak az adategyeztető lapot a pontosítást követően, kitöltve, a (cégszerűen) aláírva az átvételtől számított 5 munkanapon belül kell visszaküldeni az MVH-hoz. Egyes esetekben a földhasználati lapot is csatolni kell a nyomtatványhoz, mivel a támogatás a jogszerű földhasználónak jár. Az adategyeztetést segíti, hogy az agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóinál, mind a falugazdászoknál elérhető egy informatikai felület, ahol a szakemberek a gazdálkodó részére segítséget tudnak nyújtani a területnagyság és a túligénylés gyors és szakszerű megállapításához.

– Általában túligénylés fordul elő, s azt tanácsoljuk, hogy gyorsan, az érintett blokkban lévő gazdatársakkal közösen forduljanak segítségért  a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat helyi tanácsadójához, akinek az irodájában lévő internetes rendszeren minden túligényelt blokk megtekinthető, s az adatmódosításra is sor kerülhet – tanácsolja Téli Róbert, a köztestület főosztályvezetője.

Aki nem küldi vissza az adategyeztető lapot, azt a jogszabály szerint úgy kell tekinteni, mintha elismerné a hibát. A tanácsadóknál a térképeken beazonosítható, hogy ki, mit rontott el. Ez büntetéssel is járhat! A bírságok mértéke attól függően változik, hogy mekkora volt a túligénylés aránya a valós, azaz a később jóváhagyott területhez képest. Ezért is célszerű a blokkban érintetteknek egyszerre, egy időben felkeresni a tanácsadót, mert így gyorsan tisztázódhatnak a területhatárok, nem kell napokat egymás keresésével és további egyeztetéssel tölteni.

Amennyiben így sem sikerül megállapítani a határokat, illetve tisztázni a túligénylés okát, úgy a MVH ellenőrei a helyszínen szemlét tartanak, ott ellenőrzik és megállapítják a tényleges használatot, azt, hogy melyik gazdálkodó hibázott.

Címkék: Magyar Agrárkamara, támogatás, gazdaság