Az utcán tiltakoztak a bölcsőde bezárása ellen a szülők hétfőn este Siófokon. A felújítás előtt egy héttel tudták meg, hogy nem fogadják a gyerekeket. Az óvodás korúakat átveszik, de 30 bölcsődés elhelyezése még kérdéses. A szülők szerint lelki sérülést szenvednek a kicsik a változtatástól.


Mint azt korábban megírtuk
, öt és fél hónap alatt felújítják és kibővítik a Nyitnikék bölcsődét a Balaton-parti városban. Erre azért is szükség van, mert a siófoki 60 férőhelyes intézményt az utóbbi időben csaknem 93 gyermek látogatta. A szülők hat napot kaptak, hogy gondoskodjanak csemetéik elhelyezéséről.

Az érintett családok azonban öt pontból álló petíciót juttattak el múlt csütörtökön a városházára. Követelték, hogy hívjanak össze az ügyben rendkívüli képviselő-testületi ülést, biztosítsanak átmeneti elhelyezést az intézménynek, s addig függesszék fel a bölcsőde-bezárást. A gyermekeikért a szülők nem riadnak vissza a demonstrációtól sem - mondták akkor.

Azok a szülők fordultak segítségért a városvezetéshez, akik nem tudják áthidalni az ellátás szüneteltetésének öt és fél hónapos időszakát. A kérelmek elbírálásához szükséges, soron kívül elrendelt környezettanulmány a napokban befejeződik azoknál a családoknál akik gyermekeik érdekében együttműködnek az önkormányzattal. Voltak ugyanakkor olyan szülők is, akik megtagadták az együttműködést.

A városvezetés továbbra is várja a jelzéseket az érintett, siófoki állandó lakcímmel rendelkező, rászoruló családoktól, hogy pénzbeli támogatással vagy magánbölcsődei ellátás igénybevételével kívánják megoldani az ellátásra jogosult gyerekek átmeneti, napözbeni elhelyezését. A hivatal látókörében olyan kisgyermekes családok is vannak, akik bár nem kértek segítséget, a védőnői szolgálat jelzései alapján külön figyelmet érdemelnek. Ezekkel a gyerekekkel külön kérelem nélkül is kiemelten foglalkoznak az ügyüket intézők.

A bölcsődében szerdáig nyújtanak lehetőséget soron kívül azoknak a gyerekeknek az óvodai beíratására, akik április 30-ig betöltik a két és fél éves életkort. A SIOK vezetése ezekben a napokban rendkívüli fogadóórán várja a családok kérdéseit és segítenek a hivatalnak az igények felmérésében.

Az önkormányzat hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az ellátás szüneteltetéséről született döntést a bölcsőde felújítása, a zsúfoltság megszüntetése, 60/90 férőhely 100/150 létszámra történő bővítése érdekében hozta meg a város képviselőtestülete. Ez ugyan érdeksérelmet okozhat átmenetileg azoknak, akik a következő hónapokban kénytelenek alternatív megoldásokat igénybe venni, ám a cél az, hogy a jövőben ne legyen egyetlen olyan bölcsődés korú siófoki kisgyermek sem, akit nem tud a város ellátni.

30 gyerek elhelyezése még kérdéses. Eddig 13 szülő nyújtott be kérelmet az önkormányzatnak. Kedden megtudtuk: a város rászorultság alapján anyagi támogatást ad azoknak, akik nem tudják a gyereküket elhelyezni. Akár a magánbölcsőde díját is átvállalják. Ez havi 40-45 ezer forint is lehet.

Forrás: siofok.hu

Címkék: férőhely, Nyitnikék, bölcsőde, önkormányzat, Siófok, gazdaság