A Miskolchoz közeli, több mint hétezer lakosú városban a júniusi árvíz nyomán 201 házat kellett bontásra ítélni. Az állami kárenyhítési programban a kormány 1,8 milliárd forintot hagyott jóvá az újjáépítésre, amelyből a károsultak számára lakásvásárlási vagy házépítési támogatást választhattak - közölte az önkormányzat sajtószóvivője.

Németh Csaba kifejtette: a támogatásra jogosultak és az azzal élni kívánók közül 74-en a házépítés, 64-en pedig a lakásvásárlás mellett döntöttek. A házépítéshez a Kós Károly Egyesülés típusterveiből választhattak, vagy saját tervezőt fogadhattak. Az építők közül 25-en választották ez utóbbit, közülük 14 esetben könnyűszerkezetes ház építése mellett döntöttek, 49 házat pedig a típustervekből választottak ki, kisebb módosításokkal.

Hozzátette: a kivitelezőknek október 31-ig kell készre jelenteniük a házakat. Az elmúlt hetekben látványosan felgyorsultak az építkezések. Volt, ahol miközben a tetőt rakták, a belső épületgépészeti és burkolási munkákat is csinálták. A kivitelezőkkel kötött szerződés értelmében kötbért kell fizetniük, ha a határidőre nem készülnek el, ez az épület értékének fél százalékát jelenti naponta, ami átlagosan egy 10 millió forintos ingatlan esetében 50 ezer forint lenne - ismertette a részleteket Németh Csaba.

Mint mondta, a héten eddig 23 ház elkészültét jelentették - a hét elején ez a szám még csak 9 volt, abból kettő vált jogerőssé szerdáig -, várható, hogy dömpingszerűen a határidő napján érkeznek majd be a készre jelentések.

Ennek alapvető műszaki feltétele, hogy a ház csatlakozzon a közműrendszerekre, működő fűtési rendszerrel és használható vizesblokkal rendelkezzen, valamint legalább egy szoba lakható legyen.

A külső vakolást, egyéb belső burkolásokat és komfortnövelő munkákat a határidő után is elvégezheti a kivitelező. Mivel október 31-e vasárnapra esik, amelyet munkaszüneti nap követ (november 1-e), a jogszabályok értelmében a határidő november 2-a, kedd lesz - hívta fel a figyelmet a dátumokra a szóvivő.

Hangsúlyozta: Felsőzsolca önkormányzata felkészült a használatbavételi engedélyek kiadására, a papírok elő vannak készítve. A helyszíni szemléket követően így naponta 5-6 ház esetében akár jogerőssé is válhat a használatbavételi engedély. Valamennyi ház műszaki átadása november közepére történhet meg.

A lakásvásárlók közül pedig 58-an már megkötötték a szerződést, az önkormányzat ki is fizette a teljes vételárat. Sokan így már beköltözhettek új otthonukba. Hat esetben még folyamatban van a vásárlás, de a határidőre ezek is megtörténnek. Felsőzsolca az állami kárenyhítési támogatásból eddig 628 millió forintot használt fel - jegyezte meg Németh Csaba.

Címkék: Németh Csaba, Borsod megye, Felsőzsolca, árvíz, gazdaság