Az adósok gyakran nem is tudják, hogy mire a végrehajtásig jut az ügy, több tízezer forinttal nő a költség, amit szintén nekik kell kifizetnüik. A kaposvári vízszolgáltatónál nemrég csaknem 3000 felszólító levelet postáztak.

kintlevőségek

Tavaly óta a tartozások összege több mint 20 millióval nőtt. Míg 2009 szeptember végéig 36 millió, idén a közületeket is beszámítva 57 millió forint a Kavíz kintlevősége. Ilyenkor ősszel megszaporodik a tartozók száma.

- Nagyon sokan gázt, a villamos energiát fizetik ki először, és nem veszik komolyan, hogy mi azért azokat a szankciókat is tudjuk alkalmazni, ami részben a kikapcsolás, részben a szolgáltatási szerződés felmondása, és egyéb esetekben még az is előfordulhat, hogy elzárjuk a lakásában a vizet - mondta Ift Miklós a KAVIZ Kft. ügyvezető igazgatója.

Csaknem 50 ügyfélnél már kikötötték a vizet. Ez persze csak az utolsó lépés, a tartozók kérhetnek részletfizetést vagy önkormányzati támogatást.

- Közel 400 darab fizetési meghagyás, 40 millió forint értékben, ez az ezévi termés - mondta Dr. Járos Katalin a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. ügyvédje.

A távfűtés tartozást is sokkal szigorúbban hajtják be, mint eddig. A vagyonkezelő ügyvédje azt mondja, sokan nem tudják, hogy rosszabbul járnak, ha nem fizetnek időben. A közjegyzői, ügyvédi, végrehajtói díj mind őket terheli.

- Fizetési meghagyás végehajtási eljárás költsége több mint 30 ezer  forint, tehát amikor a fogyasztó azt gondolja, hogy kedvező hitelhez jut, hogyha nem fizeti a tartozását, téved, mert a kamaton felül, amit szintén nem tudunk elengedni, tőkekamattartozáson felül, még ezt a magas összegű költséget is meg kell fizetni - tette hozzá Dr. Járosi Katalin.

Kaposváron tavaly szeptemberig összesen 104 millió forint távfűtési számlát nem fizetek be. Idén már 115 milliót. Ebből 40 milliónál már elindult a lavina, vagyis kiküldték a közjegyzők a fizetési meghagyást. A vége az is lehet, hogy a nem fizetőknek elárverezik a lakását. A cég ügyvédje azt mondja, sokkal jobb, ha már az elején részletfizetést kérnek. A Somogyban 60 településen szolgáltató KVG-nek is nőtt a kintlévősége tavaly óta.

- Az elmúlt időszakban, különösen a 2010-es évben, de már 2009-ben is tapasztalható volt, hogy az önkormányzatok egyre nagyobb mértékben hárítják át közvetlenül a lakosságra a díjfizetést - mondta Petes Tamás a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. marketing igazgatója.

Ezért míg tavaly egész évben 82 millió forint volt Somogyban a hulladékszállítással kapcsolatos adósság, idén eddig már 145 millió forinttal tartoznak a cégnek. Egyes önkormányzatoknál már a szállítás után készpénzben kérik a díjat a sofőrök.



Címkék: KAVIZ, Járosi Katalin, Kaposvári Vagyonkezelő, Kaposvári Városgazdálkodás, Ift Miklós, Petes Tamás, tartozás, gazdaság