közighivatal

Szokványos reggel a Kapos Tv szerkesztőségében. A riporterek a híreket gyűjtik. A napokban jelent meg, hogy elkezdték kifizetni országosan a területalapú támogatásokat. Szerettük volna megtudni a megyei hivataltól, mennyit kaptak a gazdák a megyében.

Nem tudják. A hivatal budapesti  központjának ügyfélszolgálatán lehet érdeklődni. Nem egyedi az eset. Amióta regionalizálták a hivatalokat, sokszor óriási küzdelmek, hosszú telefonálgatások után lehet csak adatot szerezni. De az is gyakran előfordul, hogy sehogy.

Három éve kezdődtek az adatszolgáltatási problémák. Ekkor lettek régiós központúak az intézmények. Az összevonás után Szekszárd járt a legrosszabbul. Mindössze a közlekedési hatóság központja került oda. Kaposváron is csak négy hivatal irányítása maradthatott. A közigazgatási, az oktatási hivatal, az ÁNTSZ és a fogyasztóvédelmi hatóság. A többi központja Pécs lett. Hogy csak a nagyobbakat említsük: APEH, munkaügyi központ, egészségbiztosítási pénztár, nyugdíjbiztosítási igazgatóság.

Idén szeptemberben a közigazgatási hivatalok ismét megyei vezetést kaptak. Januártól pedig feállnak a kormányhivatalok. Ez csaknem 20 dekoncentrált szerv központja lesz.

- Abban reménykedek, hogy a sajtó számára is, és az összes állampolgár számára is az ügyintézés és az információhoz jutás is sokkal gyorsabb lesz, hatékonyabb, és az egész rendszer működése olcsóbb lesz - mondta el Neszményi Zsolt a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője.

A megyei szervezetek irányítása ugyanis a törzshivatalból történik majd. Költözni azonban senki nem fog.

Címkék: közigazgatási hivatal, Neszményi Zsolt, gazdaság