Több tízmillió forintos most a kár. Tavaszra ez több százmillió lehet a déli parton, mert a jég és a szél tovább roncsolja a strandrészt. Az önkormányzatoknak egyébként nincs pénzük a védművekre.

bALATON

A májusi viharban akkorák voltak a hullámok, hogy óriási köveket is a partra emeltek, és megbontották a védművet végig a Balaton déli partján. Egész nyáron nem sikerült a helyreállítás a magas vízállás miatt. Pedig most is teljes erővel engedik a vizet a Balatonból a Sió-zsilipen át. Mégis 13 centivel magasabb a víz a megengedettnél.

- Ekkora víznél nem nagyon van tapasztalatunk még, hogy hogyan fognak viselkedni ezek a partvédő művek. Legutóbb 1965-ben volt hasonló időjárási helyzet, akkor viszont ezek a partvédő művek még nem voltak itt, tekintve, hogy 1965 és 1980 között épültek - mondta Pécseli Péter a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője.

A védmű feladata, hogy a jeget a partra vezesse. Ha kemény lesz a tél, mint idén, tízszer akkora is lehet a kár. Több számillió forint.

- Még a fürdőzésre való alkalmassága is megkérdőjeleződik majd egyes strandokon a Balatonnak - mondta Balázs Árpád a Balatoni Szövetség elnöke.

A Balatoni Szövetség elnöke, Siófok polgármestere azt mondja: nincs pénzük a védművek helyreállítására. Korábban a vízügyi igazgatóság kezelte azokat, és úgy sózta rá az önkormányzatokra.

- Egymillió forintért bérbe adták a teljes partvédő művet, ahol fagylaltárusok, hotdogosok jelentek meg azon a 60-80 centis betoncsíkon, és lepenetrálták a strandokat, ekkor vettük önkormányzati tulajdonba - tette hozzá Balázs Árpád.

Az önkormányzatok vis maior igényt nyújtottak be, de még nem kaptak pénzt. Balatonfenyves a napokban nyert strandfejlesztésre, abból 50 milliót elköltenek a védművekre.

Címkék: Pécseli péter, Balatoni Szövetség, Balázs Árpád, part, Balaton, gazdaság