Szinte valamennyi somogyi gyümölcstermesztőnek veszteséges az idei év. Már nagyüzem van a lengyeltóti diófeldolgozóban. Itt mossák a sáros szemeket... Majd a futószalagon kerül a szárítóba. A szárítóból a válogatóba kerül. Fehér kesztyűben szedik ki az asszonyok a legszebb szemeket. Ebből idén kevés van. Egy jó évben 300 ezer kiló terem, most feleannyi.

- Ennek a diónak a víztartalma 40-50%, sokszor lotyog benne a víz, és ezt kell 12%-ra leszárítani - mondta Dankó József.

Egész ősszel sárban tapostak a szüretelők. A diót szinte a vízből kellett kiszedni. Két héttel korábban be is fejezték a szedést. A bevételkiesést már nem lehet behozni, kétszer annyiért ugyanis nem lehet eladni a diót az unióban - mondja a cég ügyvezetője.

- Szűkösen leszünk, és bízunk a jövőben, a jövő évben, mindent megteszünk annak érdekében, mert hát ezzel nem álltunk meg, már elkezdtük az őszi talajmunkákat a gyümölcsösben, és a következő évre nagyon készülünk - mondta Dankó József a Junglas Kft. ügyvezető igazgatója.

Remélik, akkor jobb idő lesz. Ahogy a többi gyümölcstermesztő is Somogyban. Katasztrofális volt az idei évük. Feleannyi termett eperből, málnából, őszibarackból, dinnyéből, almából, szőlőből. A minősége is rosszabb lett a gyümölcsöknek.

- A termelőknek ezen felül elég nagy költséget jelentett ez a rendkívüli időjárás, mert ezek a betegségek sokkal jobban eluralkodtak, többször kellett védekezni, vagy éppenséggel az időjárás szeszélye következtében akkor nem tudtak védekezni, amikor kellett volna - mondta Hollósi lászló földművelésügyi igazgató.

Több százmillió forintra tehető a somogyi gyümölcstermesztők kiesése.

Címkék: Dankó József, Hollósi László, dió, Lengyeltóti, gazdaság