Erről Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője tájékoztatta szerdán az MTI-t.

A Zala vízgyűjtőjén történt nagy esőzések hatására a hétvégétől két-három héten át összesen 40-45 millió köbméternyi többletvíz érkezik a Kis-Balatonba, majd a Balatonba.

A vízügyi szakemberek az árhullám fogadására úgy készülnek fel, hogy a Sió-zsilipet tovább nyitják, és a jelenlegi 30 köbméter helyett 40, szükség esetén akár 50 köbméternyi vizet engednek le másodpercenként a tóból. Emiatt a Sió menti, alacsony fekvésű területeken fel kell készülni a megemelkedő talajvíz Sióba történő szivattyúzására, amit a vízügyi szakemberek a hétvégéig megtesznek.

Csonki István beszélt arról is, hogy az ősz mind a talajvíz, mind a természetes vizek szempontjából az apadás időszaka szokott lenni. Idén azonban ez a tendencia megfordult, és jelentős vízkészlet gyarapodás tapasztalható mindenütt. Hasonló helyzetre utoljára a szakemberek emlékezete szerint az 1965-ös nagy árvíz előtti években volt példa.

A Balaton vízállása szerdán 122 centiméter volt, ami 12 centiméterrel magasabb a maximális üzemi vízszintnél. A tó jelenlegi és a következő héttől várható vízszintemelkedése akkor okozhat gondokat, és kiöntéseket a Balaton dél-nyugati partjánál lévő települések lakóterületeit is veszélyeztetve, ha erős északi szél fúj, vagy jelentős csapadék hullik.

Csirmaz Kálmán, a siófoki obszervatórium ügyletes meteorológusa szerint az előrejelzés alapján a jövő héttől sem jelentős mennyiségű csapadék, sem hosszan tartó viharos szél nem várható, de élénk, erős, 40-50 kilométer/órás széllökések előfordulhatnak a térségben.

Laki István, a Kis-Balaton üzemmérnökségének vezetője arról számolt be, hogy az eddigi esőzések miatt másod- és harmadfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Zala és a Kis-Balaton bizonyos részein, amit nem kell fokozni a most várható újabb árhullám miatt. A Zalából érkező többletvíz egy részének tározására alkalmas a Kis-Balaton, a többit továbbengedik a Balatonba. A víz sem lakóterületet, sem az M7-es autópálya, sem a vasút töltéseit nem fogja veszélyeztetni az üzemmérnökség illetékességi területén - tette hozzá

Címkék: Csonki István, vízszint, Siófok, Balaton, gazdaság