Az idei esztendő szomorú éve a hazai méhésztársadalomnak. A legjelentősebb méhlegelő, az akác virágzása alatti kedvezőtlen időjárás következtében, az elmúlt 50 esztendő leggyengébb méztermése lett. A méz a természet ajándéka – tartja a mondás. Idén a természet szűkmarkú volt, erről senki sem tehet.

De van olyan, a méhészek életét negatívan befolyásoló tényező, amiről az emberek tehetnek: ez pedig a méhlopás. Soha sem volt ismeretlen a méhlopás fogalma, ténye a szakmán belül, de a közelmúltban nagyon megszaporodott és kárértékükben megnövekedett a méhcsalád lopások száma.

Egyértelmű és szakmailag megalapozott az a kijelentés, hogy napjainkban szervezetten történik az országban a méhlopás. A szervezett bűnözés betette lábát a hazai méhészeti ágazatba, ezzel súlyos anyagi károkat okoz, és veszélyezteti a méhészeti vállalkozások jelenét és jövőjét!

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetősége a somogyi méhészekkel együtt tüntetést szervez. Az országos méhész-tüntetés helyszíne és időpontja: Tatabánya, Szent Borbála tér és a Városi Bíróság épülete előtt, szeptember 29-én szerdán 9-13 óráig.

Címkék: OMME, Méhész, méh, lopás, gazdaság