fogyatékos

Szakemberek arról is beszéltek, hogyan lehet a leghatékonyabban fejleszteni a sérült gyerekeket. Arra jutottak: nemcsak velük, hanem az átlagos tanulókkal is egyénileg kellene foglalkozni minden tanórán. Erre azonban nem készítették fel a pedagógusokat.

Kaposvár és környékén csaknem 3000 gyerek részesül valamilyen speciális nevelésben. Köztük vannak magatartászavarosak és súlyosan sérültek is. Fejlődni csak úgy tudnak, ha együtt oktatják őket az átlagos gyerekekkel. Szakemberek szerint nemcsak a speciális nevelési igényű gyerekek oktatásakor, hanem minden tanórán a gyerekek egyéni képességeinek fejlesztését figyelembe kellene venni.

- A 21. század gyermeke nagy mértékben változott és más, mint az amire a pedagógusokat annak idején a felsőoktatásban felkészítették - mondta Táskai Erzsébet a Bárczi Módszertani Központ vezetője.

A jogszabályok és a valóság között óriási a szakadék - hangzott el a szakmai fórumon. Az akadálymentesítést például december végéig meg kellene oldani. De csak minden negyedik somogyi intézményben történt ez meg.

- Minden réteget másképpen érint ez az elmaradás. Nyilván mindenkinek a saját problémája fáj a leginkább. Úgy gondolom, hogy a köztudat lassú változása miatt az értelmi sérüléssel élők, és az autista emberek azok, akikről legnehezebben  gondoskodik, vagy legkevésbé illeszti be a társadalom a sorai közé - mondta Dr. Hegedüs Lajos a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke.

Ez Kaposvárról nem mondható el. Az értelmi sérülteket szolgáló társadalmi szervezetek és alapítványok országos szövetsége kitüntette a várost és a polgármestert. A magas szintű szociális érzékenységet köszönték meg.

- Mindig azt vallom kollégáimmal együtt, hogy ők is városunk teljes értékű polgárai. És a velük való törődés pedig emberségünk mércéje. Mert ez határozza meg minden egyes tevékyenségünket is - mondta Szita károly polgármester.

Kaposvár ezen kívül egyike azon kevés magyar városoknak, akik benyújthatták az uniónak az akadálymentes város cím elnyerésére a pályázatot.

Címkék: Hegedüs Lajos, Táskai Erzsébet, Bárczi, Szita Károly, gazdaság