futes


A kéményseprők és a gáz szolgáltató szerint sok helyen madár tetemek dugaszolják el a kéményeket, vizes fával fűtenek és nem nézetik át a gázkészüléket sem. Takarékossági okokból a kéményseprőket is egyre ritkábban engedik be. Pedig az életük is múlhat rajta.

- Csókolom, jónapot kívánok a kéményeket jöttem ellenőrizni. Tessék jönni…- így fogadják Héli Ferenc kéményseprőt.

Farkas Imréék minden fűtési szezon előtt átnézetik a kéményeket.

- Az igazság az, hogy saját érdekünkben főleg a gázfűtésnél, mert nagyon sok probléma lehet. Egy rossz cső illesztés, esetleg nincs huzata a kéménynek - mondta a taszári Farkas Imre.

Nem mindenki gondolkodik így.

- Egyre ritkábban engednek be bennünket a pénzszűke miatt. Sokan úgy gondolják, ha nem engednek be bennünket, akkor hát ha nem ellenőrizhetem a kéményt, akkor fizetni sem kell. De sajnos ennek hátul ütője az, hogy az önkormányzat utána keményen büntet, hogy ha én nem tudom ellenőrizni a kéményeket. A napokban is történt két olyan eset, hogy 5 ezer forintra büntették a tulajdonost - mondta Héli Ferenc.

Mindent rendben találtak. Minden 10. kémény azonban problémás. Sok esetben madártetemek dugaszolják el azokat. A Magyar Kémény Kft. Somogy csaknem 160 településén 70 ezer kéményt felügyel. Évente 60 darab használatát tiltják le.

A tűzoltókat már hétvégén is riasztották kéménytűzhöz. Tavaly a fűtési szezonban pedig több mint 40-szer vonultak. Ez kétszer több, mint egy évvel korábban. Leggyakrabban kéménybe épített gerenda és a vizes tüzelő miatti koromlerakódás okozott tüzet. A gáz készüléket is ellenőriztetni kell. Az E.ON kaposvári régióvezetője egy kaposvári sajtótájékoztatón figyelmeztetett a karbantartás fontosságára.

- Egyrészt a megelőzés, másrészt az égés termék elvezetés, valamint a készülékben kialakuló tökéletlen égés, szénmonoxid termelést jelent. És ha ennek olyan a mértéke, az mindenképpen egészség károsodáshoz vezet. Szélső esetben beszélhetünk arról is, hogy haláleset következik be - mondta Berta Márton az E.On régióvezetője.

Legutóbb egy idős nő halt meg Jutában. A cserépkályhája robbant fel. Pusztakovácsiban pedig egy férfi vesztette életét, szén-monoxid mérgezésben.

Címkék: Berta Márton, Héli Ferenc, kéény, gazdaság