A helyi székhelyű ipar 57 legjelentősebb, legalább 50 fős szervezetének hazai telephelyein 60%-kal bővült a kibocsátás. A somogyi székhelyű, 4 főnél többet foglalkoztató építőipari szervezetek 2010. I. félévi termelési értéke összehasonlító áron 125%-kal múlta felül az egy évvel korábbi eredményt.

Somogy kereskedelmi szálláshelyeit 14%-kal kevesebben vették igénybe, a vendégéjszakák száma pedig 23%-kal esett vissza.

2010 első félévében a megyében a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, valamint létszámkorlát nélkül a költségvetési intézményeknél és a megfigyelésbe vont nonprofit  szervezeteknél a közfoglalkoztatás hatására 3,4%-kal nőtt az alkalmazásban állók létszáma. A főállású, teljes munkaidős foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 3,5, a nettó átlagkeresete 9,3, míg a reálkeresete 3,4%-kal haladta meg a 2009. I. félévit.

Az álláskeresők száma júniusban 22%-kal volt kevesebb, mint az évtizedes csúcsot jelentő januári 30 ezer fős létszám.

Ipar:

A 4 főnél többet foglalkoztató ipari szervezetek Somogy megyei telephelyein a folyó áras termelés értéke 221,8 milliárd Ft-ot tett ki 2010 I. félévében, volumenében 32%-kal többet, mint 2009 azonos időszakában. (Hasonló szervezeti körben az ország ipari termelése összehasonlító áron 9,4%-kal nőtt.) Az egy lakosra jutó ipari produktum értéke a megyében 692 ezer Ft volt, közelítőleg egyötöde a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó Komárom-Esztergom mutatóértékének. Ez alapján Somogy a megyék sorában a 11. helyet foglalta el.

2010 első hat hónapjában a somogyi székhelyű ipar 57 legjelentősebb, legalább 50 fős szervezetének magyarországi telephelyein 291,4 milliárd Ft folyó áras termelési értéket hoztak létre, összehasonlítható áron 60%-kal többet, mint egy évvel korábban. (Ugyanezen időszakban országosan – ugyanilyen szervezeti körben – 10,6%-os termelésbővülést regisztráltak.) A somogyi székhelyű ipari vállalkozások halmozott termelési eredményét különböző mértékben befolyásolták az egyes alágakhoz tartozó szervezetek.

A vizsgált ipari kör termelésének 80%-át mindössze négy, számítógép, elektronikai, optikai termék gyártással foglalkozó cég hozta létre. További 7%-át nyolc, villamos berendezést gyártó szervezet állította elő és ugyanekkora arányban részesedett az ipari kibocsátásból az élelmiszert, italt, dohányterméket gyártó 15 közép- és nagyvállalkozás is.

A növekedés bázisát a gépipar jelentette, volumene az előbbi két alágában 84 illetve 44%-ot ért el, míg az élelmiszeripari gyártók közel 11%-os csökkenést kényszerültek elkönyvelni.

Más, kisebb súlyt képviselő feldolgozóipari alág közül a fafeldolgozás, papírtermékek gyártása, nyomdaiparban 13, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásában 4%-os volumencsökkenés mutatkozott.

Ezzel szemben a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 11, míg a textilipar 10%-kal bővült idén az I. félévben. A 49 főnél nagyobb létszámú somogyi székhelyű ipari szervezetek idei I. félévi termelékenysége összességében 62%-kal javult, amit a termelés 60%-os növekedése mellett a dolgozói létszám 1%-os mérséklődése okozott. (A foglalkoztatottak számát csak az élelmiszer-, valamint a villamos berendezés gyártók emelték –3 illetve 8%-kal –, a többi ágazatban csökkent az átlagos állományi létszám.) Az egy alkalmazásban állóra jutó termelési érték a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásban 34,4, az élelmiszer, ital, dohány gyártása alágban 11,2, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termékgyártásban 8,3, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása alágban 6,6, a villamos berendezés gyártásban 5,7, a textília, bőrtermék, ruházat gyártása alágban 3,9, míg a fa-, papírtermékek gyártása, nyomdai tevékenység szervezeteinél 4 millió Ft-ot tett ki.

A 49 főnél nagyobb létszámú Somogy megyei székhelyű ipari szervezetek I. félévi értékesítésében az exporté volt a ”főszerep”.

Az élelmiszergyártók 3, a villamos berendezés gyártók 30, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártói 84%-kal teljesítették túl bázisidőszaki kivitelüket. Örvendetes módon (részben) belföldre is sikerült nyitniuk a legnagyobb cégeknek, utóbbi két alág képviselői másfélszer, illetve két és félszer nagyobb értékben forgalmazták áruikat idehaza, mint korábban.

Építőipar:

A somogyi székhelyű, 4 főnél többet foglalkoztató építőipari szervezetek 2010. I. félévi folyó áras termelési értéke meghaladta a 25 milliárd Ft-ot, ami összehasonlító áron 125%-kal múlta felül az egy évvel korábbi eredményt. E számottevő növekedés részint a bázishatásnak tulajdonítható, másfelől főképp távvezeték építését végző helyi cégek tevékenységére vezethető vissza. (Országosan – ugyanilyen szervezeti körben – 13,8%-kal a bázisszint alá süllyedt az építőipar termelése.) Az egy lakosra jutó somogyi építőipari termelési érték (78 ezer Ft/fő) a legmagasabb volt a megyék mutatói közül, hatszorosa a legkisebb, nógrádi mutatónak és majd háromnegyede a kimagasló budapestinek. Idén az első hat hónapban a somogyi székhelyű szervezetek építőipari termelési értékének  többségét, 56%-át a speciális szaképítés (épületgépészeti szerelés) ágazat adta. Emellett az összesített megyei teljesítményérték közel egyharmad részét épületek építése biztosította. Építményfőcsoportonként az építőipari termelés kisebbik hányada (17%-a) épületek, míg a döntő része (83%-a) pedig egyéb építmények kivitelezéséből származott.

Lakásépítés:

2010 első félévében 260 lakás kapott használatbavételi engedélyt, 40%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor építési engedélyt 159 lakóépületben, 385 új otthonra bocsátottak ki az építési hatóságok, a bázisidőszaknál 29%-kal kevesebbet. Az új évszázad elején tapasztalt építkezési láz lecsillapodott, a kilencvenes évek szintjére esett vissza mind a felépült lakások, mind az építési engedélyek száma. A kevés számú új otthon is többségében a Balaton közelében fekvő településeken épült fel az első félévben, és továbbra is Siófok vezet a megyében a birtokba vett lakások számát tekintve. A megyében tető alá hozott otthonok 43%-a, szám szerint 111 a Balaton déli „fővárosában” épült fel, közülük 92 értékesítési céllal készült. A megyeszékhelyen már kevesebb fantáziát látnak az ingatlanüzletben az építtetők, hiszen a 37 lakásból mindössze 6-ot építettek eladási szándékkal, 31 saját használatra épült. Balatonboglár még figyelemre méltó a 24 befejezett építkezéssel, míg az említetteken kívül a megye többi városában mindössze 18 új lakással büszkélkedhetnek. A megye összes új lakásának 46%-a készült értékesítési céllal, ezek átlagosan fele akkora alapterületűek (61 m2), mint amiket saját használatra szántak (115 m2).

A Somogyban készült lakások építtetői 53%-ban magánszemélyek voltak, míg a fennmaradó rész – három eset kivételével – vállalkozások beruházásában valósult meg. Építési forma szerint családi házban 126, többszintes, többlakásos épületben 68, lakóparkban 57 új otthon létesült. A megyében felépült lakások átlagos alapterülete 92 m2, egynegyedük 2, 38%-uk 3 szobás. Az első félévben 11 lakást szüntettek meg a megyében, melyek mindegyike 1961 előtt épült.

A január-június közötti időszakban 36 üdülőt építettek fel megyénkben, közülük 25-öt értékesítési céllal vállalkozás hozott létre. A pihenést szolgáló építmények közül 33 nem csak nyári tartózkodásra alkalmas, azok fűtési rendszerrel is rendelkeznek.

Beruházás:

2010 első hat hónapjában a megfigyelésbe vont, somogyi székhelyű gazdasági szervezetek 70,8 milliárd Ft értékű új beruházást valósítottak meg. Tavaly ugyanakkor az e célra fordított összeg nominálisan kevesebb mint feleakkora, 29,4 milliárd Ft volt. (Ezzel szemben országosan az élénkülés egyelőre késik, összességében 5,5%-kal csökkent a nemzetgazdasági beruházások volumene.

A számottevő visszaesést mindössze néhány nagy, egyedi beruházás létrejötte akadályozta meg.) Az egy lakosra jutó beruházási teljesítményérték Somogyban meghaladta a 221 ezer Ft-ot, ezzel a területi sorban Budapest (294 ezer Ft/fő) és Komárom-Esztergom megye (228 ezer Ft/fő) után következett, a legalacsonyabb mutatóértéket, mindössze 26 ezer Ft-ot Nógrádban regisztrálták. A somogyi új beruházások meghatározó része, 70%-a – hasonlóan az előző esztendő alakulásához – a szállítás, raktározás gazdasági ágban keletkezett.

További 11%-ot az iparban realizáltak. A többi gazdasági ág hozzájárulása a helyi székhelyű szervezetek I. félévi beruházásához elenyésző, egyenként mindössze néhány százalékot képviselt. Anyagi-műszaki összetétel alapján a somogyi szervezetek első hat havi beruházásainak 71%-át épületek, egyéb építmények, további 28%-át pedig új gépek, berendezések, járművek beszerzése tette ki. Ez utóbbiak közül a többségében magyar előállítású termékek aránya 68, míg az exportból származóké 32% volt.

Címkék: ipar, építőipar, KSH, beruházás, gazdaság