cukorgyar


Magyarország egyetlen cukorgyárában beindult a kampány. Egyelőre azonban csak csökkentett üzemmódban tudnak működni, mivel az eső miatt a termelők nem tudják felszedni a répát. A kemencét több mint egy hete gyújtották be. A kamionok sorra érkeznek a gyárba. A répaürítő berendezést azért sülylesztették a földbe, hogy hangszigeteljék. Ráadásul a futószalagot is kicserélték. Idén már gumiszalagon utazik a répa. Így sokkal csendesebben haladhat. Óriási tengely hajtja a rendszert ezért szigetelték körbe a házat. Ezen kívül a fal mögötti óriás ventillátorok zaját is elzárták.

Szeles Zoltán, a kaposvári Magyar Cukor Zrt. operatív igazgatója elmondta: a répamechanizációnak a kőfogó - gazfogó vonal volt a legzajosabb, ezért úgy döntöttek, hogy ezt az oldalt szintén zajvédő panellal látják el, ezáltal az Ivánfa utcai zaj megoldódik. A szabályok azt írják elő, hogy a zaj legfeljebb 40-50 decibel lehet. Ez olyan hangos, mint egy varrógép.

Szeles Zoltán hozzátette: ez az évi beruházásaik kiemelten a környezetvédelemmel foglalkoztak, főként a zajvédemet helyezték előtérbe, csaknem 1200 négyzetméternyi zajszigetelő anyagot építettek be, aminek a bekerülési költsége 35 millió forint volt. A beruházásokból a gyár környékén élők érzékelnek a legtöbbet. A Hársfa utcát tehermentesíti ez az út. A kamionok többsége ugyanis erre kanyarodik. A hét közepén valószínűleg teljes kapacitással beindul a cukorgyártás.

Címkék: zaj, cukorgyár, kampány, Kaposvár, gazdaság