Ám munkahelyteremtésre sok vállalkozás nem tud pályázni, mert nincs tőkéje. Az önkormányzatok is nehezen teremtik elő a csekély önerőt.

266 millió forintból újul meg Nagybajom főtere. Ez is a leghátrányosabb helyzetű települések fejlesztési programjának része. Most a körforgalmat építik, de nemsokára a környékbeli házak homlokzata is megszépül.

Kívül-belül megújult iskolában kezdhették meg a tanévet a somogyvári gyerekek. 170 millió forintot költöttek a felújításra. Egy kétéves, egymilliárd forintos fejlesztési programot fejeztek be.

- Ha rosszabb nem lesz a helyzetünk, akkor olyan 70%-ot ki tudunk használni, de nagyon sok önkormányzat rossz helyzetben van, gyakran még az 5% önerő sincs meg - mondta Verkman József Kadarkút polgármestere.

A kadarkúti kistérség csaknem 2 milliárd forint uniós forrásra pályázhat. A polgármester az mondja: 38 pályázatukból 15 nyert. Verman József szerint a leghátrányosabb települések annyira eladósodottak, hogy még a fejlesztéshez szükésges önerőt sem tudják előteremteni. Csakúgy, mint a térség vállalkozói.

- Sajnos, ami a legszomorúbb szerintem, hogy a gazdasági fejlesztési programunkba csak 3 pályázat érkezett be. Pedig többet javasoltunk. Egy nyert, ami azonban nem tudja megvalósítani a projektet tőkehiány miatt - tette hozzá Verkman József.

Pedig ennek a térségnek főleg munakhelyekre lenne szüksége. Vannak, olyan falvak ahol 80%-os a munkanélküliség. Kadarkúton egyébként ezen a területen alakítanának ki szociális alapszolgáltatási központot, csaknem 80 millió forintból. 8000 idős környékbeli ellátását oldanák meg.

Ezen kívül még somogy 77 leghátrányosabb településén fejlesztenének uniós forrásból. A barcsi kistérség pályázhat a legtöbb pénzre, több mint 2 milliárd forintra. Aztán a kadarkúti, a csurgói és a lengyeltóti kistérség következik.

Ahogy a térképen is látszik, Szabolcs megye után Somogyban van a legtöbb leghátrányosabb helyzetű kistérség. Az országban felhasználható uniós keretből is sok pénzt kaptak a somogyiak - mondja a helyi fejlesztési ügynökség vezetője.

- Az eddig megítélt keret 15%-át kapta meg, ami azt gondolom, hogy azt mutatja, hogy az itteni pályázó és ebben dolgozó önkormányzatok, civil szervezetek jól dolgoztak eddig, és jól használták ki ezt a lehetőséget - mondta Sitányi László a Dél-Dunántúli Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója.

A somogyi keretnek pedig eddig 60%-át sikerült megszereznie a megye leghátrányosabb helyzetű kistérségeinek.

Címkék: Verkman József, Sitányi László, hátrányos helyzet, gazdaság