Feleannyi a szakmunkástanuló Somogyban, mint 15 éve. Rohamosan fogy a számuk. Szakemberek szerint néhány év múlva nem lesz, aki felépítse a házunkat. Ezt akarja orvosolni a szőcsénypusztai szakiskola. Határontúli magyar diákokat tanítanak az idei tanévtől. Ez az országban egyedülálló kezdeményezés.

szakik

Asztalosnak, kőművesnek, természetvédelmi- és erdész-technikusnak tanul a diákok többsége a szőcsénypusztai iskolában. A múlt héten új diákok jöttek.
A 48 határon túli fiatal már megkezdte tanulmányait, és még 30-at várnak Kárpátaljáról. Van, aki nehezebben boldogul a magyar nyelvvel, így a tanórákon ezt is gyakorolják. A nebulók hamar megbarátkoztak új környezetükkel. Azt mondják: szívesen dolgoznának Magyarországon a szakma megszerzése után.

- Nagyon tetszik az iskola. Jók a körülmények itt. Kőműves szakmát tanulok. Tetszik a szakma, mert itt megvan minden lehetőség. Nálunk Ukrajnában kevésbé adottak a lehetőségek - mondta Kabály Árszen.

Szakik graf

Az iskola igazgatója azt mondja: régi álmuk volt egy olyan, országosan egyedülálló kezdeményezés, amelyben a határon túli magyar fiatalok több területen is érvényesülhetnek.

- Egyrészt azért, mert Kárpátaljáról magyar ajkú fiatalok bekapcsolódnak a magyar oktatási rendszerbe, másrészt pedig egy birkózóakadémia és futballakadémia tervét szőttük meg, ami most a valóság és a megvalósítás stádiumában van - vázolta Markhard József, az iskola megbízott igazgatója.

Szükség is van a szakmunkásokra Somogyban. Most fele annyian vannak, mint 15 éve. Egy év alatt is 30 százalékos a csökkenés. Ennek oka, hogy a fiatalok többsége inkább diplomát szerez. A "kétkezi" munkát kevesen választják - mondja a megyei oktatási igazgató.

- Mindenképpen népszerűsíteni kell a szakmát, hiszen a régi mesterek hiányoznak a szakmunkásképzésből. Ezeket kéne természetesen visszahoznunk - fogalmazott Tóth Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat oktatási irodavezetője.

Gépkezelőre, borászra, asztalosra lenne a legnagyobb szükség a megyében.

Címkék: szakmunkás képzés, gazdaság