Még a New Yorkinál is háromszor többet. A magas árakat elsőként Tabon elégelték meg. A városnak lehetősége van arra, hogy leváljon a szolgáltatóról. A rendszert már januártól maguk üzemeltetnék tovább. Tab polgármestere szerint ezzel jelentős díjcsökkenést érhetnek el.

Köbméterenként több mint 800 forintot fizetnek a víz és a csatorna szolgáltatásért Tabon. Kaposvár pedig az ország második legolcsóbb városa, a vízdíjakat tekintve. Ezt úgy érte el, hogy a szolgáltató cég közösségi tulajdonban van.

Azokban a Balaton parti városokban, ahol a DRV szolgáltat, kétszer többe kerül a víz. Bár tóparti települések, mégis a világ hatodik legdrágább díját kell kifizetniük. Még New Yorkban is ennek harmadába kerül a víz. NatGeo összesítése szerint a világ legmagasabb vízdíját Koppenhágában kell megfizetni: Dánia fővárosában ugyanis 3,4 USA-dollárba kerül egy köbméternyi ivóvíz. Budapesten 2,8 dollárért adnak egy köbmétert. Tabon, illetve a Balaton és a Velencei tó vonzáskörzetében 2,2 dollárt kér érte a szolgáltató.
Érdekesség, hogy a 22 millió lakosú pekingben mindössze 2 centbe kerül a víz köbmétere, a homoktenger közepén felépített etióp fővárosban, Addisz-Abebában pedig mindössze 0,09 centet kérnek érte. Türkmenisztánban és Líbiában pedig ingyen van a víz.

A tabiak sokallják is a számlát. A város vezetése is megelégelte a dolgot. Úgy látják az egyetlen megoldás, ha visszaveszik a dunántúli regionális vízműtől az egyébként a város tulajdonában levő rendszer üzemeltetését.

- Úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk két okból is. Figyelem felhívás, illetve az itt élők érdekében közel 15-20 százalékkal tudjuk csökkenteni a vízdijat - közölte Schmidt Jenő, Tab polgármestere.

A DRV-nél azt szeretnék, ha Tabon meggondolnák a leválást. A vízmű vezérigazgatója szerint több oka is van, hogy ilyen magas a vízdij.

- Az egyik ok az, hogy viszonylag új a hálózat és nagy az amortizációja. A másik az, hogy a szennyvíznek, amit a Balatonba engedünk, sokkal tisztítottabbnak kell lenni, mint máshol - indokolta Winkler Tamás, a DRV Zrt. vezérigazgatója. - A harmadik ok az, hogy a társaságnál pazarló gazdálkodás volt.

Az elmúlt hónapban kipattant botrány után átvilágítják a céget. A vízmű vezérigazgatója elmondta: keresik a lehetőségét annak, hogy miként lehetne csökkenteni az árat. Erre azonban csak a belső vizsgálat lezárása után van lehetőség.

Címkék: Schmidt Jenő, vízdíj, Tab, DRV, gazdaság