falusi turizmus

Már az ünnepélyes disznóvágásra fenik fogukat a falusi turizmussal foglalkozó vendéglátók. Az új szabályok szerint előzetes bejelentéssel, hatósági vizsgálat nélkül nemcsak vághatják az általuk termelt állatot, hanem fel is tálalhatják a vendégeknek. Mindennap a kaposvári piacon árulja saját készítésű termékeit Tóth József. A higiéniai szabályokat betartva, ezentúl ezt otthonában is megteheti. Heti 12 sertést vághat, de 50 tyúk és 25 szárnyas vágása is engedélyezett. Örül az új lehetőségnek. Atermelő üörömmel fogadta az új szabályozást. Azt mondja, ez egy picit engedett ezen a szigoron, meg a doktorok, az állatorvosok részéről is pozitív a hozzállás ehhez az egészhez.

De szabadabban árulhatnak ezután például lekvárt is a termelők. Heti 150 kilo közvetlenül forgalmazható. Kungli Ferenc kistermelő elmondta: ahol a működési engedély ki lett váltva, annak a helynek a lakóhely szerinti kiskereskedelmi egységében lehetett eladni, csak a kiskereskedelemben. Most ennek bővült a köre, már akár Budapestre is lehet vinni, és lehet vinni helyi éttermekbe is.

Egy falusi turizmussal is foglalkozó szentbalázsi étterembe már ajánlottak is a szomszédos településről házizsírt, burgonyát és zöldséget. Szukics József a Fenyves vendégfő résztulajdonosa hozzátette: várták a rendelkezést, szerinte sokat segít az őstermelőknek.

De közvetlenül adhatnak el a kistermelők akár iskolai és óvodai menzákra is.Szentbalázson ma még csak a pedagógusok étkeztek. Holnaptól azonban 330 főre főznek itt. A vezetés élni fog a hazai kínálta lehetőséggel. Keresztes Mária a szentbalázsi általános iskola igazgatója elmondta: jó lehetőség, hogy az intézmény a saját önálló konyhájára vásárolhat őstermelőktől, így friss zöldség és gyümölcs kerülhetnek az asztalra.

A már hatályba lépett rendelkezés Somogyban 13 ezer kistermelő helyzetén könnyít. A mezőgazdasági termelők érdekképviselete szerint talán azok kedve is feléled, akik már korábban felhagytak a termeléssel. Az eddigi szigorú intézkedések miatt Somogyban 5 év alatt a termelők ötöde ment tönkre.

Címkék: Szentbalázs, kistermelő, disznóvágás, lekvár, falusi turizmus, szabad, őstermelő, menza, gazdaság