oreglak2

A forrásból Öreglakon az alsó tagozatos iskola épületét újították fel, s a régi épület mellé 5 tantermes, könyvtárral, informatika és kémiaszertárral felszerelt korszerű, minden igényt kielégítő új épületszárnyat építettek. Maczucza Miklós polgármester szerint a szennyvíz utáni a második legnagyobb beruházás mérföldkő a település életében.

oreglak3

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az új intézményekhez új oktatáspolitika is kell, s most az ország vezetése a klebelsgberg-i reformokhoz hasonlóan nagy változtatásokra készül, amelynek a nyertesei a felnövekvő generációk lesznek. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője a kistérség összefogását méltatta, amellyel példaértékűen valósulhatott meg a milliárdos fejlesztés.

oreglak4

Papszt Lajos kistérségi elnöke elmondta: ugyancsak e program keretében a kistérség székhelyén, Lengyeltótiban a Fodor András Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a konyha épülete fölé új, korszerű 7 tantermes szárny épült. Ezt áprilisban adták át a kivitelezők. A fejlesztés révén korszerű, modern, egészséges környezetben tanulhatnak a gyerekek.

oreglak1

Az integrált fejlesztés beruházás keretében tavaly karácsonykor adták át a somogyvári Tündérkert Óvodát. A korábban áldatlan állapotú épület helyett ma 21. századi intézménybe járhatnak a gyerekek. Az új óvoda tágas, korszerű és biztonságos. Tornaszobát is kialakítottak benne, s csoportonként külön öltöző és mosdó növeli a komfortérzetet.

A somogyvári Szent László Király Általános Iskolában is komoly beruházás kezdődött tavaly nyáron. 2009 nyarán elkészült a nyílászárók cseréje, és a fűtés és a villamoshálózat is korszerűbbé vált az idei tanév kezdetére. Idén nyáron a belső burkolatokat és a nyílászárókat cserélték, majd kifestették az épületet, a sportcsarnok pedig új tetőt kapott.

A fejlesztésen túl olyan közös igazgatású intézmény jön létre, mely a közoktatás teljes vertikumát biztosítja. Így gyors reagálással, probléma-orientáltan, összehangolt beavatkozással képesek leszünk a hátrányok kompenzálásra, valamint a felzárkóztatásra. A kistérség felzárkóztatása a gazdaság fellendítésével érhető el, mely csak hosszú távú, összehangolt tevékenységrendszerrel valósítható meg. Alappillére az oktatási rendszer racionálisan és hatékonyan működő átalakítása.

Címkék: Maczucza Miklós, Papszt Lajos, Móring József Attila, Gelencsér Attila, gazdaság