szemet

Uniós előírások miatt a 9 somogyi szeméttelep közül ötöt be kellett zárni tavaly. Köztük a kaposmérőit is. Emiatt hónapokig 50-100 kilométerre kellett szállítani a hulladékot. Most megoldódott a probléma. A régi telep hátsó részén regionális szilárdhulladék lerakót hoztak létre. A létesítmény környezetvédelmi szempontból is teljesen korszerű. A talajba nem kerülhet káros anyag.

Püspök Rudolf, a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgató elmondta: az egész létesítmény alatt van egy monitoring rendszer. Ez egy ellenálláson alapuló mérőháló, ha bármilyen sérülés történik a depóniában, azt egy négyzetméter pontossággal be lehet határolni.

Csaknem száz helységből hozzák ide a szemetet. A telepnek öt település a tulajdonosa. Harangozó Csaba, Kaposmérő polgármestere hozzátette: azon túl, hogy megoldódik a térségnek a szemételhelyezési problémája, a tulajdonos önkormányzatoknak ez bevételt jelent, hiszen ezt a területet mi bérletbe, koncesszióba adjuk az üzemeltető szervezetnek. A telepet hétfőn adták át. Évente 360 ezer tonna szemetet tudnak itt tárolni. A lerakó 6-8 évig oldja meg a hulladékelhelyezést.

Címkék: Harangozó Csaba, Püspök Rudolf, korszerű, uniós, hulladéklerakó, Kaposmérő, gazdaság