halaszat

Azt  cáfolták, hogy a céget végelszámolás fenyegetné. El akarták adni, senkinek nem kellett, most bérbe adnák.

A Balatonelle melletti Irmapusztán 25 évvel ezelőtt mindenki a balatoni halászati cégnek dolgozott. Ma már senki. A halfeldolgozót is bezárták idén.

Az Együtt Irmapusztáért Egyesület elnöke a szolgálati lakásokat mutatja, ahol az egykori dolgozók leszármazottai élnek. Évek óta szeretnék megvenni ezeket.

- A halgazdaság, mint tulajdonos nem költ már a felújításukra, korszerűsítésüket, ez csak annyiban bíztató számunkra, hogy ő is ebben gondolkodik, hogy eladja - mondta Baloghné Gyetvai Erika, az Együtt Irmapusztáért Egyesület elnöke.

Irmapusztán már csak a halastavak bizonyítják az egykori dicsőséges napokat. A 9 tóban nevelik a balatoni halutánpótlás kétharmadát.

- A kétnyaras ponty az olyan 30-40 deka, tehát mondjuk ekkora, tehát ebből van kihelyezve hektáronként olyan 5-600 darab - mondta Bodó Iván halászati mérnök, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Őszre 1-2 kilósak lesznek és a Balatonba kerülnek. Összesen 350 tonnát telepítenek évente belőle a tóba. Ez 180-200 millió forint, mivel nagy részét a Halászati Zrt-ből kivált Halgazdálkodási Nonprofit Zrt kezelésében lévő tavakból tudják biztosítani, vagyis Buzsákról és Irmapusztáról. Ha ezek nem lennének, akkor évi 280 millióért kellene halat venniük. A tógazdaságok jogviszonya azonban még bizonytalan. Most csak haszonkölcsönbe kapták meg egy évre.

- A vagyonkezelés az magától értetődően egy stabil, biztos jövőt jelent, ez most egy kicsit ugye lelassult, nem igazán tiszta, hogyan lehetne ezt a tógazdaságot a későbbiekben stabilizálni - mondta Varga László, vezérigazgató.

A többi 4 tógazdaságot most 10 évre, haszonbérbe adásra meghirdették.

Úgy tudjuk: mindegyik gazdaságra egy pályázó jelentkezett. Néhány héten belül kiderül, ki nyeri meg. A Balatoni Halászati Zrt. végelszámolásáról szóló híreket a gazdasági igazgató cáfolta. Azt mondta, minden a piactól függ.

- Irmapuszta gyakorlatilag jelenleg a Csipkerózsika álmát alussza, tehát be van zárva való igaz, de az engedélyei érvényesek, a technika, az ott lévő berendezések, felszerelések úgy vannak hagyva, hogy bármikor újraindítható, egy gombnyomásra. Ez piactól függ, ha tudunk rá megbízható fizetőképes piacot szerezni, akkor elvileg újraindítható - mondta Dr. Halmos Gábor gazdasági igazgató.

A cég azonban karcsúsít, a korábbi 101 dolgozóból mára csak 43-an maradtak.

Címkék: Varga László, Halmos Gábor, Baloghné Gyetvai Erika, Bodó Iván, Balatonlelle, halászat, gazdaság