balaton

Az utolsó teltházas hétvége a Balatonon. Szombaton, a siófoki szabadstrandon főleg fiatalok ejtőztek. Azt mondják: nem sokszor tudták ez megtenni idén nyáron.

- Mindig hétvégén romlik ez az idő, ezért csak hétköznap tudunk strandolni, de hétköznap az ember dolgozik - mondta egy strandoó srác.

Ezt mondja ez a fiú is, aki itt dolgozik a Balatonon.

- Még ez a kevés ember is, legalább hétvégente itt szokott lenni tavaly meg tavalyelőtt, de most pont a hétvégére csúsztak ezek a rossz idők, amikor az emberek talán el sem jöttek vidékről vagy külföldről, és inkább más helyeket választottak - mondta Varjas Dániel.

A zamárdi strandon még a jó időben is kevesen vannak, és hűtőtáskával jöttek.

Ebben az étteremben is hiába várta a betyár a turistahadat. Pedig itt van skanzen, és lovasbemutatókat, folklóresteket is tartanak. A tulajdonos azt mondja: elmaradtak a fizetőképes külföldi vendégek.

- Ez a hétvége és vége. Ez régen nem így működött. Szeptember 29-ére még nagyon emlékszem, még teltházzal szoktunk működni, mint étterem, és majdnem az üdülőfalunk is, már két éve szeptember 15-én bezárunk - mondta Szűcs József a Kocsi Csárda tulajdonosa.

A szállodákban is kevesebb vendég volt, mint tavaly. A KSH adatai szerint június végéig hat százalékkal csökkent a forgalom. De a főszezon jobb volt, ebben a siófoki hotelben nem zártak rosszabb idényt, mint tavaly.

- Továbbra is az akciókat keresik, de én azt gondolom, hogy a zuhanás gyakorlatilag megállt, stagnálás, pici növekedés, amit regisztrálhatunk az idei esztendőben, és bizakodva tekintünk a következő év elé, én azt gondolom, hogy a következő évben javulni fog a turisták forgalma - mondta Hoffmann Hernik a Hotel Residence igazgatója.

A vendéglátósok szerint komoly intézkedésekre van szükség, hogy nőjjön a forgalom a Balatonon. Szerintük több pénzt kellene hagyni az emberek zsebében, és sokkal nagyobb reklámkampány kellene a Balatonnak külföldön.

Címkék: Szűcs József, Hoffmann Henrik, Balaton, Zamárdi, Siófok, gazdaság