femellenorzes2

A hatóságok fokozott ellenőrzésbe kezdtek tavasszal. Öt hónap alatt 22 tonna illegális fémhulladékot foglaltak le a vámosok.

Illegális fémtelepre bukkantak a vámosok július elején. Egy látrányi bácsi udvarán több mint 20 tonna fémet találtak. Három hétre rá óriási színesfémfogásuk volt Kaposváron: csaknem 1 tonna vörösréztekercset találtak egy kamionban.

Ezek mind transzformátorokból származtak. Csak néhány tízezerért tudják eladni, de a lopással óriási károkat és áramszünetet okoznak. Idén csak Somogyban már 90 trafót rongáltak meg.

- Ha kiszámoljuk ennek az értékét, a transzformátor teljesítményétől függően átlagosan 1,3 millió forintos költség ennek a helyreállítása, tehát bőven százmillió forint fölötti kárt okoztak az elkövetők - mondta el Varga Ivett az E.on Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. sajtóreferense.

A legfrissebb fogás. A vámosok egy mikrobuszban találtak vegyes fémhulladékot. Ennek egy része akár trafóból is származhat.

Ez a telep fémhulladék gyűjtésével foglalkozik. Idén 12 ezer tonna beszállításuk volt. Többségüket cégek hozzák, de magánemberek is próbálkoznak.

- A telepre még nem került be lopott anyag, egy alkalommal jött be olyan anyag, aminek bizonytalan volt az eredete, és hasonlított a trafórézre, szóltunk a hatóságnak, a vám és pénzügyőrség lefoglalta az árut - mondta Horváth Zoltán a Loacker Hulladékhasznosító Kft. telepvezetője.

Ebben a csarnokban tárolják a színesfém hulladékot.

- Itt tároljuk a privát beszállításokat, amiket ezen a héten gyűjtöttünk. És ki van jelölve a csarnoknak egy része, ahol a törvény szerinti 6 napos tárolásnak teszünk eleget - tette hozzá Horváth Zoltán.
Ennyi ideig kell tárolni a bizonytalan eredetű anyagot. Azért, hogy a hatóság ellenőrizni tudja. Most is razziázni jöttek. Ezen a telepen mindent rendben találtak.

Somogyban nyolc telepnek van fémhulladékgyűjtésre engedélye. Nyolc pedig arra vár, hogy megkapja. 30-at már bezárattak. A vámosok ugyanis nemcsak a gyanús teherautókat ellenőrzik, hanem az átvevőket is.

- Tisztában vagyunk vele, hogy területünkön merrefele történtek ilyen lopások, ott fokozott figyelmet fordítunk az ilyen ellenőrzésekre, és volt már a gyakorlatunkban április elseje óta, amióta fokozott ellenőrzéseket folytatunk - mondta Fülöp Ferenc kaposvári parancsnok, Vám- és Pénzügyőri Hivatal.

Öt hónap alatt csaknem másfél tonna gyanús színesfémet foglaltak le. A begyűjtött anyagot elárvezrezik, a bevétel pedig az államkasszába kerül.

Címkék: Fülöp Ferenc, fémkereskedés, fémtolvajok, VPOP, illegális, gazdaság