Hazánkban az előzetes termésbecslési adatok alapján – figyelembe véve a közel 21 ezer hektár extrém időjárási körülmények miatt kipusztult területet is – 1,117 millió hektárra tehető a termést adó kukoricaterület. Az előre jelzett hektáronkénti termésátlag 6.630 kilogramm, ami a kukorica jelenlegi állapotát tekintve 7,4 millió tonna összes termés aratását teszi lehetővé.

Somogy megyében az elmúlt 5 év átlagában 710 ezer tonna kukorica termett, a legtöbb 2005-ben, amikor is a mennyiség megközelítette a 900 ezer tonnát, míg a legkevesebb az aszály sújtotta 2007-ben volt, csupán 340 ezer tonna.

Az idei terméskilátások a nehezítő körülmények – elsődlegesen a szélsőséges időjárási viszonyok – ellenére kedvezőek. Jó esetben megyénkben 785-790 ezer tonna kukorica összes termés várható, amely az országos mennyiség 10,7 százaléka. Somogy ez által nagy mértékben hozzájárul a hazai kukorica önellátás mellett az agrár-külkereskedelmi bevételekhez – mondta Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Címkék: Varga Gábor, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, kukorica, mezőgazdaság