Idén a világ búzatermelése 660 millió tonnára tehető. Az Európai Unióban mintegy 130 millió tonna búzát takarítanak be, amelyből hazánk az extrém időjárási viszonyok (elemi károk és természeti csapások) miatt csupán – a tavalyi 4,4 millió tonnával szemben – 3,7 millió tonnával részesedik.

Somogyban 2500 gazdálkodó 210-215 ezer tonna búzát termelt, melynek 65-70 százaléka étkezési minőségű. Dicséret és elismerés illeti a búzatermesztőket, hiszen az elemi károk és a természeti csapások okozta veszteségeket szakszerű, gondos és türelmes munkával nagyrészt kompenzálták. Ennek köszönhető, hogy közel egymillió ember éves liszt – ezen keresztül kenyér-, pékáru-, tészta- és egyéb gabonakészítmény – szükségletét biztosították. Megtermett tehát az a gabona, amelynek őrleményéből készült kenyér évezredek óta legfontosabb népélelmezési termékünk – tájékoztatott Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Világviszonylatban a kukorica után a búza a második legfontosabb élelmiszer.

Hazánkban így megyénkben is a búzából készült élelmiszerek a meghatározóak. Somogyországban az 1 főre jutó lisztfogyasztás megközelíti a 100 kilogrammot, ily módon 150 kilogramm körüli étkezési minőségű búza és rozs szemestermény szükséglettel kalkulálunk. A liszt nagy részéből kenyeret sütnek, melynek fogyasztása évente 70-75 kilogramm körül alakul, amelyhez 10-12 kilogramm péksütemény, és egyéb – őrleményből készült – tésztafélék, sütemények társulnak – tudtuk meg a főigazgatótól.

Címkék: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, kenyér, Varga Gábor, búza