savoly2

A pálya ma is elhagyatott,  amikor az év elején levonultak onnan a munkagépek, a nyomvonalat borító kavicsréteget egyre több helyen veri fel gaz. A beruházó spanyol konzorcium ugyanis – miután három civil szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy aggályos, túlságosan kockázatos az állami szerepvállalás a beruházásban – elesett a Magyar Fejlesztési Banktól remélt mintegy 15 milliárdos hiteltől.

Ezután a pálya építése megrekedt és törölték a szeptemberi magyar futamot a naptárból. Mint korábban beszámoltunk Bobek József, a hely polgármester új munkahelyeket, adóbevételt és sok turistát várt a beruházástól.  A csaknem hatszáz lakosú település húszszázalékos munkanélküliséggel küzd. Volt, aki a fejlesztések rményében átalakította házát, hogy majd a szobakiadásból valamennyi bevételre tehessen szert.  

A vesztesek között van az önkormányzat is: a befektető ugyan ingyen kiépítette a csatornahálózatot, ám előbb-utóbb a község tulajdonába kerülő tisztítótelep fenntartása vállalhatatlan terhet jelentene. A telepet nem a faluhoz méretezték, hanem a pálya és a hozzá tervezett szállodák kiszolgálására is. Ennek megfelelően a fenntartási költségek is nagyok - tette hozzá a polgármester. A helyiek még bíznak abban, hogy felbőgnek még a motorok a sávolyi Balatonringen.

Címkék: Sávoly, vesztes, MotoGP, elmarad, önkormányzat, verseny, gazdaság