Zsiga Csaba, a fonyódi Mentol söröző tulajdonosa fel van háborodva. A vendéglátóhely vezetője, ugyanis évek óta szeretné, ha fonyódi sörözője elfogadó hely lehetne, mégsem engedik neki.

Zsiga Csaba elmondta: azon kívül, hogy telefonon hivogatnak minket, hogy elfogadjuk e az üdülési csekket, tudjuk, hogy az alapítványtól telefonálgatnak, és azt állítják, hogy feketén elfogadjuk a csekket, ami nem igaz, többször próbálkoztak már velünk, azon kívül nem történik semmi.

Somogyban 2010-ben több mint 1200 étteremben, hotelben lehet beváltani üdülési csekket, köztük ebben a forgalmas balatonlellei hotelben is.Többen jöttek így nyaralni idén, mint tavaly. Zatykó András a balatonlellei Hotel Lido tulajdonosa hozzátette: körülbelül 10 százalékkal emelkedett az elmúlt évhez képest az üdülési csekk forgalmuk, szinte mindenki azzal fizet a belföldi vendégek részéről.

Ám ez a hotelnek nem tiszta haszon. Például a minimálbérnek megfelelő, 73.500 forintnyi csekkből több mint 5 ezer forint adót kell befizetniük az államnak. Vonatjegy vásárlására, internet előfizetésre, valamint Forma-1 belépőre is fel lehet használni az utalványt. A beváltás köre olyan széles, hogy az ebből származó bevétel mindössze 8%-a vendéglátósoké. Ezért a KISOSZ kezdeményezte a változást.

Kertész Rezső a KISOSZ Somogy megyei társelnöke azt szeretné, hogy a megfelelő szakmai színvonalat nyújtó vendéglátóüzletek alanyi jogon kaphassák meg, hogy elfogadó helyek lehessenek, szemben a mostani kijelöléses rendszerrel. Móring József Attila fideszes országgyűlési képviselő támogatja a KISOSZ kezdeményezését. A parlament utolsó ülésnapján fel is szólalt az ügyben.

A politikus hozzátette: Somogy megyében is harminc, országosan 100-nál több vállalkozás vár arra, hogy üdülési csekk elfogadó hely lehessen. Egyébként a jelenlegi szabályozásnak megfelelően minden szabályozásnak megfelelnek, csak a nemzeti üdülési alapítvány azóta már lemondott elnöke valami miatt nem tartotta fontosnak ezeket a szerződéseket. Nemcsak az üdülési csekk elfogadó helyek bővítését, hanem a csekk áfamentességét, kiadásának és elfogadásának egyszerűsítését tűzte ki célul az új kormány. Felülvizsgálják az utalvány felhasználásának körét is.

Címkék: vendéglátó hely, Kertész Rezső, KISOSZ, hotel, üdülési csekk, Somogy, gazdaság