67-es út


A megyei gazdasági élet főszereplői ismét hangsúlyozták: Somogy jelentős hátrányt szenved el emiatt, nem jönnek a befektetők, így aligha lehet munkahelyeket teremteni.

2006 novemberében adták át a Somogytúrt és Látrányt elkerülő utat. Egy hónappal később az új szocialista kormány elfogadta az új közlekedésfejlesztési tervet. Eszerint 2007-ben elkezdték volna a 67-es út fejlesztését.
- Van egy levelem, amiben az szerepel, hogy 2009-ig a 2X1 sáv épül meg – mondta Gelencsér Attila országgyűlési képviselő.

Alig egy év múlva egy kormányülésen, amit Lamperth Mónika vezetett a szabadságon lévő Gyurcsány Ferenc helyett, nem támogatták a fejlesztést. Akkor helyette az MSZP kaposvári elnöke a következőt nyilatkozta.
- Pont erről szólt a tegnapelőtti kormánydöntés, hogy a 2007-2010 közötti időszakban a 67-es utat burkolat-megerősítésben részesíti. Emellett kerékpárút is épül, és az elkerülő szakaszokat is megerősítik a 67-es mellett – mondta Zsoldos Róbert a kaposvári MSZP akkori elnöke.

2008-ban újabb kormánydöntés született, miszerint 2013-ig készül el az új 67-es. Kedden megtudtuk: az unió időközben új feltételeket írt ki, ezért, hogy elnyerjék az uniós pénzt, valószínűleg áttervezik a nyomvonalakat. Emiatt 2014 végére épül meg.

Nagy a forgalom a Videoton kaposvári gyárában. Egy kamion például Braun alkatrészeket hozott. A sofőr azt mondja: a rossz út miatt gyakran késnek.
- A múltkor is 91-gyel mértek be bennünket, siettünk, de sajnos ezt be kell a cégnek nyelni, ahhoz, hogy időre itt legyen az autó – mondta a sofőr.

Naponta 25-30 kamion fordul meg itt, a nagy részük a 67-es utat használja. A gyár igazgatója azt mondja: új parnereik mindig felmérik a logisztikai adottságokat.
- A 67-es útnak eleve nagyon rossz a minősége, amikor idejönnek, mindjárt megkérdezik, hogy ez az egyetlen út, amin lehet közlekedni, és a sok falun keresztül átvezető út mindenkinél egy hátrány – mondta Gerber András a Videoton Elektro-PLAST Kft.igazgatója.

Egész Somogy hátrányt szenved a 67-es gyorsforgalmi út hiánya miatt.
- Mindenféle szállítással összefüggő dolog meg egyáltalán a közlekedéssel, anyagszállítással, a beszállítóknak a ténykedésével, tehát az út alapvetően lényeges eleme Kaposvár további fejlődésének, egyáltalán létezésének – mondta Daxner Gábor a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke.

Címkék: Zsoldos Róbert, Gerber András, Daxner Gábor, Lamperth Mónika, Videoton, 67-es út, Gelencsér Attila, Somogy, Kaposvár, gazdaság