A gazdálkodók az extrém – elemi károkkal és természeti csapásokkal sújtotta – időjárási viszonyok és az egyéb nehezítő körülmények, mint például a gabona megdőlése, erőteljes gyomosodása ellenére mindent elkövettek azért, hogy a búza jó minőségét megóvják, malom és sütőipari értékét megőrizzék.

A termelők a vegyszeres kezelések mellett nagy figyelmet fordítottak a szakszerű betakarításra, a begyűjtött szemek gondos tisztítására, rostálására, valamint a szelektív tárolásra. Ennek is tulajdonítható, hogy az országos mintegy 55 százalék étkezési célú búzával szemben, a megyei részarány megközelíti a 70 százalékot. Így elmondható, hogy eddig – a megyék rangsorában – a 2. legjobb minőségű búzát Somogyban produkálták. Ez árbevételi szempontból nagyon lényeges, hiszen a kenyérgabona ára tonnánként 9-10 ezer forinttal magasabb a takarmány minőségűnél és jelenleg átlagosan 42 ezer forint körüli bevételt biztosít a búzatermesztők számára – tájékoztatott Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Címkék: Varga Gábor, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal