ipari termelés

2009 év elején Somogyba is megérkezett a válság. Több ezren vesztették el állásukat. Sok cég kilátástalan helyzetbe került. A bajbajutott vállalatok egy része egy időre négy napra csökkentette a munkahetet.

- Mind a három nagy európai vevőnk 2009-re jelentősen csökkentette a rendelésállományt, úgy néz ki, hogy további nagy csökkentések már nem várhatóak - mondta Gombos Attila a Kapos Atlas ügyvezető igazgatója.

Legalábbis ezt remélték. Év végére, ha nem is lendült fel a gazdaság, de legalább megállt a visszaesés. A cégek mindent megtettek a fennmaradásért.

- Nagyon sok új gyártást indítottunk be. Egyrészt a régi partnerekkel, másrészt új partnerekkel együtt. Az első félévben meglátszott az eredménye, hisz több mint 30 százalékkal többet termeltünk első félévben, mint a tavalyi év első felében - mondta Gerber András a kaposvári Videoton Holding Rt. igazgatója.

A KSH adatai alapján is ugyanennyire javult az ipari termelés Somogyban. Az előző év hasonló időszakához képest több mint 30 százalékkal. Ezzel Somogy a 10. a megyék rangsorában. A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint az ipari termelés még mindig stagnál a megyében.

- Abban a ciklusban vagyunk most, hogy leültek az ipari beruházások, az ipari termelés az hosszú évek óta egyre csak csökken, csökken és csökken. A lakáseladások egy helyben topognak, tehát egyáltalán most egy nagyon rossz gazdasági helyzetben vagyunk - mondta Daxner Gábor a VOSZ megyei elnöke.

Ezt csak emelkedés követheti - tette hozzá a gazdasági szakember. Daxner Gábor szerint a Széchenyi kártya fejlesztési lehetőségeket teremthet a vállalkozásoknak. Úgy látja: még legalább fél-egy év kell ahhoz, hogy a fellendülés érezhető is legyen.

Címkék: Gombos Attila, Gerber András, Daxner Gábor, KSH, gazdaság