Egy Baranya megyei sertéstenyésztést végző Kft. saját üzemanyag kutat üzemeltetett mezőgazdasági gépei, teherautói gázolajjal való ellátásához, valamint alkatrészraktárt tartott fenn járműveinek és gépeinek javításához.

Az üzemanyag kutakhoz és a raktár részére történt vásárlásokról beérkezett számlák általános forgalmi adó tartalmát bevallásaiban levonásba helyezte. Az ellenőrzés megállapította, hogy négy darab, a vállalkozás által teherautónak minősített gépjármű az Áfa-törvény szerint személygépkocsinak minősült.

Az Áfa-törvény szerint termékértékesítésnek minősül, ha az adóalany a terméket saját célra olyan állapotában használja fel, melyet ha közvetlenül így szerezne be, nem lenne joga adólevonásra, vagy üzemanyagként személygépkocsi üzemeltetéséhez használja fel, feltéve hogy a belföldi beszerzéséhez kapcsolódó előzetesen felszámított adót egészben vagy részben levonta.

A fentiek alapján az ellenőrzés a Kft. terhére 2 millió 767 ezer forint általános forgalmi adókülönbözetet állapított meg. Közölte az Adó- és Pénzügy Ellenőrzési Hivatal Dél-dunántúli Regionális Igazgatóság.

Címkék: baranya megye, áfa, adó, gazdaság