önhiki

Kaposszerdahelynek mivel működési hitele van, a hitel összegét pedig levonják az önhikiből. Így a település nem kapott a pénzből. Tavaly 9 milliót is megítéltek nekik. Idén ezzel nem számolhatnak, és az állami támogatás is kevesebb. 35 milliós hiánnyal számolnak.Balogh József, Kaposszerdahely polgármestere elmondta: a hiánynak jelentős részét valahogyan finanszíroznunk kell, de ha nem kapnak kiegészítő támogatást, akkor kénytelenek lesznek újabb hitelekhez nyúlni. Már 12 milliósra dagadt a működési hitelállományuk.

Nemesviden becsődölt az önkormányzat. Ott egy beruházás hiteleit nem tudták fizetni, de a település amúgy is önhibáján kívül működésképtelen lenne. Az idei pályázaton éppen ezért nyertek 6 millió forintot. Ez szinte semmi 800 milliós tartozásukhoz képest. Idén az első ütemben mindössze 429 millió forint ÖNHIKI-s támogatást ítéltek oda a somogyi településeknek. Tavaly ez több mint a duplája volt, több mint 1 milliárd forint. A feltételrendszer szigorodott. Emiatt sokkal kevesebben nyújtották be, illetve aki benyújtotta, azok közül se mindenki kapott támogatást. A feltételeknek ugyanis kevesebben tudnak megfelelni. Tavaly 115 település kapott a támogatásból, idén már csak 86. Pedig a központi keret szinte ugyanannyi, mintegy 10 milliárd forint. Erre még egy 2. ütemben is lehet pályázni, szeptember 30-ig.

Major Tamás, a Magyar Államkincstár államháztartási osztályvezető hozzátette: aki nem kapott támogatást, az abban ez esetben kaphat, ha az első ütemben számítási hiba történt, illetve akkor, hogyha a normatív támogatásoknál vagy a jövedelemkülönbség mérsékléssel összefüggésben az ehhez kapcsolódó előirányzatoknál évközi módosításokra került sor. Illetve az kaphat még, aki nem kért eddig önhikis támogatást. Annak a 20 településnek, aki viszont kért és nem kapott, valószínűleg nincs más lehetősége, csak a hitel.

Címkék: Kaposszedahely, Nemesvid, csőd, kevesebb, falu, önkormányzat, támogatás, gazdaság